Tomislav Ivčić

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Tomislav Ivčić (Zadar, 1953. – Zagreb, 4. ožujka 1993.), hrvatski pjevač, skladatelj i političar.

Tomislav Ivčić
Lični podaci
Datum rođenja1953
Datum smrti4. ožujka 1993
Muzički rad
Žanrpop

Životopis

[uredi | uredi kod]

Rođeni Zadranin, podrijetlom iz Arbanasa, postao je jedan od poznatih hrvatskih pjevača i skladatelja svog vremena, zahvaljujući i brojnim nastupima na festivalima zabavne glazbe 1970-tih godina. Tijekom glazbene karijere proslavio se brojnim uspješnicama, uglavnom inspiriranim dalmatinskim folklorom, ali i obradom poznatih talijanskih canzona. U svojoj je bogatoj pjevačkoj i skladateljskoj karijeri napisao preko 200 pjesama i tekstova te snimio 23 albuma koji su prodani u 2,5 milijuna primjeraka. Među najpoznatijim pjesmama su: "Otrov s tvojih usana", "Kalelarga", "Stop The War In Croatia" i "Večeras je naša fešta".

Tijekom Domovinskog rata u Hrvatskoj, Ivčić je skladao i otpjevao pjesmu na engleskom jeziku "Stop the War in Croatia". U veljači 1993. kao nezavisni, kandidirao za zastupničko mjesto u Hrvatskom saboru koje je na izborima i osvojio. Nekoliko tjedana prije stupanja na navedenu dužnost i kratko nakon intervjua u tjedniku "Globus", pogiba u prometnoj nesreći u Zagrebu. Upravljajući mercedesom, pri pokušaju da izbjegne pješakinju koja je istrčala na kolnik, Ivčić je prešao u suprotni trak i frontalno se sudario s BMW-om. U nesreći su poginuli on, pješakinja koju nije uspio izbjeći te suvozačica iz BMW-a. Pokopan je na zagrebačkom groblju Mirogoj.

Grob Tomislava Ivčića na Mirogoju.

Jedan od većih uspjeha svakako je njegova pjesma "Večeras je naša fešta", koja je postala svojevrsna himna Dalmacije i često se izvodi i pjeva na feštama, ali i prilikom proslavljanja pobjeda i priznanja dalmatinskih sportaša i sportskih klubova.

Zadranima je posebno poznata Ivčićeva pjesma Kalelarga – pjesma kojom je opjevao zadarsku glavnu ulicu.

Njegova braća su također poznati hrvatski pjevači: Vedran Ivčić, kao i stariji polubrat Đani Maršan, hrvatski pjevač i skladatelj, u novije vrijeme i diplomat.

Vanjske poveznice

[uredi | uredi kod]