Tomislav Ivčić

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Tomislav Ivčić (Zadar, 1953. – Zagreb, 4. ožujka 1993.), hrvatski pjevač, skladatelj i političar.

Tomislav Ivčić
Tomislav Ivčić nadgrobna ploča Mirogoj lipanj 2008.jpg
Generalne informacije
Rođenje 1953
Smrt 4. ožujka 1993
Žanr(ovi) pop

Životopis

Rođeni Zadranin, podrijetlom iz Arbanasa, postao je jedan od poznatih hrvatskih pjevača i skladatelja svog vremena, zahvaljujući i brojnim nastupima na festivalima zabavne glazbe 1970-tih godina. Tijekom glazbene karijere proslavio se brojnim uspješnicama, uglavnom inspiriranim dalmatinskim folklorom, ali i obradom poznatih talijanskih canzona. U svojoj je bogatoj pjevačkoj i skladateljskoj karijeri napisao preko 200 pjesama i tekstova te snimio 23 albuma koji su prodani u 2,5 milijuna primjeraka. Među najpoznatijim pjesmama su: "Otrov s tvojih usana", "Kalelarga", "Stop The War In Croatia" i "Večeras je naša fešta".

Tijekom Domovinskog rata u Hrvatskoj, Ivčić je skladao i otpjevao pjesmu na engleskom jeziku "Stop the War in Croatia". U veljači 1993. kao nezavisni, kandidirao za zastupničko mjesto u Hrvatskom saboru koje je na izborima i osvojio. Nekoliko tjedana prije stupanja na navedenu dužnost i kratko nakon intervjua u tjedniku "Globus", pogiba u prometnoj nesreći u Zagrebu u kojoj je poginulo još troje ljudi. Pokopan je na zagrebačkom groblju Mirogoj.

Grob Tomislava Ivčića na Mirogoju.

Jedan od većih uspjeha svakako je njegova pjesma "Večeras je naša fešta", koja je postala svojevrsna himna Dalmacije i često se izvodi i pjeva na feštama, ali i prilikom proslavljanja pobjeda i priznanja dalmatinskih sportaša i sportskih klubova.

Zadranima je posebno poznata Ivčićeva pjesma Kalelarga – pjesma kojom je opjevao zadarsku glavnu ulicu.

Njegova braća su također poznati hrvatski pjevači: Vedran Ivčić, kao i stariji polubrat Đani Maršan, hrvatski pjevač i skladatelj, u novije vrijeme i diplomat.

Vanjske poveznice