Tokyo Godfathers

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Velika pustolovina u Tokiju
poster filma
RežijaSatoshi Kon
ScenarioKeiko Nobumoto
Satoshi Kon
UlogeToru Emori
Yoshiaki Umegaki
Aya Okamoto
MuzikaKeiichi Suzuki
FotografijaKatsutoshi Sugai
MontažaTakeshi Seyama
DistribucijaSony Pictures Entertainment Japan
Datum(i) premijere30.8. 2003.
Trajanje92 min.
Zemlja Japan
Jezikjapanski
Velika pustolovina u Tokiju na Internet Movie Database

Tokyo Godfathers (東京ゴッドファーザーズ Tōkyō Goddofāzāzu?) japanski je anime humorni dramski film iz 2003. koji je režirao Satoshi Kon a napisali Kon i Keiko Nobumoto. Radnja se odvija oko troje beskućnika koji pronađu jednu izgubljenu bebu na Božić, što ih dovodi u razne nezgode i pustolovine. Kritike su uglavnom bile pohvalne. Bio je to treći Konov dugometražni film, te je nastavio uspješnu karijeru u anime branši.

Radnja[uredi | uredi kod]

Tokio, Božić. Troje beskućnika - alkoholičar Gin, djevojka Hana i transvestit Miyuki - pronalaze napuštenu bebu u smeću. Njima se sažali nad bebom, daju joj ime Kiyoko te odluče pronaći njene roditelje. Malo po malo, pronalaze podatke o roditeljima bebe: jedan Yakuza zna vlasnika kluba u kojem je radila bebina majka, a taj se upravo sprema za svadbu. Na vjenčanju, mladoženja ima kaže da se bebina majka zove Sachiko te im daje njenu adresu, ali ga dijelom prekida metež nastao zbog atentatora koji želi upucati oca mladoženje.

Gin, Hana i Miyuki odlaze u klub u kojem je rqadila Sachiko, te krenu pronaći i njen dom. Hana padne u nesvijest te je prebačena u bolnicu, gdje Gin sreće svoju kćer koja tamo radi kao medicinska sestra. Hana i Miyuki pronalaze Sachiko koja upravo želi skočiti sa mosta. Objasni im da se njen suprug riješio bebe bez njenog znanja, a oni joj ju vrate. Gin pak pronalazi Sachikinog supruga, a ovaj mu kaže da je Kiyoko zapravo beba koju je Sachiko otela iz bolnice. Trio stoga juri za Sachiko. Nakon duge potjere, na vrhu zgrade pronalaze Sachiko koja objasni da je rodila mrtvo dijete te je stoga otela bebu iz bolnice. Sachiko i beba se spase od skoka sa zgrade. Hana, Miyuki i Gin odlaze u bolnicu. Gin slučajno dobiva u posjed dobitničku lutriju; Kiyokini pravi roditelji zamole trio da im budu kumovi a policijski inspektor se otkriva kao Miyukin otac.

Glasovne uloge[uredi | uredi kod]

Kritike[uredi | uredi kod]

Velika pustolovina u Tokiju je, u najkraćim crtama, japanski crtić za odrasle u kojem obijesni klinci ubijaju siromahe, glavni junaci piju a majke namjerno ostavljaju novorođenčad u smeću. Dodamo li još i to da je redatelj Satoshi Kon bio inspiriran glasovitim filmom Johna Forda Tri kuma, jasno je da Veliku pustolovinu u Tokiju jednostavno ne smijete propustiti. Unatoč priličnoj žestini, priča o troje beskućnika koji na Božić pronađu ostavljenu bebu odiše rijeko viđenom suptilnošću i lakoćom nadvisuje 90 posto suvremenih božićnih produkcija.

– Dean Šoša[1]

Japanski animator Satoshi Kon ima zapanjujuć smisao sa kompoziciju, ali me više impresionira njegova vještina za pričanje priče; njegov prethodni film, Millennium Actress, bila je vrlo ambiciozna priča sa nevjerojatnim smislom za modernu japansku historiju... Uprkos patetičnom kraju, Kon nadilazi ovu otrcanu priču, te začinjava sentimentalnost ironijom i bespoštedno realnom vizijom urbanog Japana.

– J.R. Jones[2]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Dean Šoša (26.10. 2004). „U 'Troji' je najbolji 'naš' Eric Bana”. Nacional. 
  2. J.R. Jones (17.2. 2012). „Tokyo Godfathers”. Chicago Reader. 

Vanjske poveznice[uredi | uredi kod]