Sennen Joyū

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Millennium Actress
poster filma
RežijaSatoshi Kon
ProducentTaro Maki
ScenarioSadayuki Murai
Satoshi Kon
UlogeMiyoko Shoji
Mami Koyama
Fumiko Orikasa
Shozo Izuka
MuzikaSusumu Hirasawa
FotografijaHisao Shirai
MontažaSatoshi Terauchi
DistribucijaThe Klockworx Co., Ltd
Datum(i) premijere28.7. 2001.
Trajanje87 min.
Zemlja Japan
Jezikjapanski
Budžet120.000 ¥
Millennium Actress na Internet Movie Database

Millennium Actress (千年女優 Sennen Joyū??) japanski je anime humorni dramski film iz 2001. koji je režirao Satoshi Kon a napisao Kon i Sadayuki Murai. Radnja se odvija oko ostarjele japanske glumice, Chiyoko Fujiwara, koja jednom obožavatelju priča svoju životnu priču radi potrebe snimanja dokumentarnog filma, ali se pritom scene iz njenog života miješaju sa scenama iz filmova u kojima je glumila. Kritike su uglavnom bile pohvalne. Bio je to drugi Konov dugometražni film, te je nastavio uspješnu karijeru u anime branši. Uzor za fiktivnu glavnu junakinju bile su stvarne japanske glumice: Setsuko Hara[1] i Hideko Takamine.[2]

Radnja[uredi | uredi kod]

Jedan stari japanski filmski studio se ruši, a dokumentarni filmaš Genya Tachibana to uzima kao izvrsnu priliku da krene u potragu za slavnom japanskom glumicom, 70-godišnjom Chiyoko Fujiwara, koja je prije 30 godina iznenada prekinula svoju filmsku karijeru te se povukla iz javnosti. Zajedno sa kamermanom, Kyojijom, ju pronalazi u njenom domu, i ona pristaje na intervju. Ona Genyu priča o svojem životu, pri čemu se crtice iz njene mladosti često miješaju sa vrlo sličnim scenama iz filmova u kojima je glumila. Dok je još bila tinejdžerica, u kaosu Drugog svjetskog rata je naišla na mladog slikara, kojeg je tražila japanska vojska zbog toga što je bio disident. Prilikom posljednjeg susreta s njim u jednom skladištu, slikar je rekao da ključ, kojeg nosi oko vrata, predstavlja "ključ za najvažnije". Vojska je potom otkrila njegovo sklonište i on je pobjegao, ali je izgubio ključ. Chiyoko je uzela ključ i odlučila krenuti u potragu za njim. Pošto je sumnjala da je on otišao u Mandžuriju, prihvatila je ponudu jednog filmskog producenta i odigrala ulogu u jednom japanskom filmu koji se snimao baš na tim lokacijama.

Prolazile su godine, a Chiyoko je nastupala u raznim popularnim filmovima, u nadi da će ih slikar vidjeti i kontaktirati ju. Prilikom jednog snimanja, potres je razorio set filma, ali ju je spasio tada mladi Genya, koji je bio filmski asistent u nadi da će sresti svoj idol. Pri tome je Chiyoko izgubila svoj ključ i prekinula karijeru sa 40, jer je zaključila da više nikad neće sresti slikara. Genya je međutim našao ključ. Natrag u sadašnjosti, potres ponovno dovodi do kolapsa kuće, te Chiyoko ranjena odlazi u bolnicu. Na putu u bolnicu, Genya ispriča kamermanu da ga je davno kontaktirao umirovljeni vojnik koji mu je ispričao sudbinu slikara: vojnici su ga mučili do smrti. Genya je dakle cijelo vrijeme znao da Chiyokina ljubav nije preživjela rat, ali nije imao srca to joj priznati. U bolnici Chiyoko zahvali Genyi što joj je vratio ključ. Spremna na smrt, ona se prisjeća scene iz jednog SF filma u kojem je glumila astronautkinju koja odlazi u nepoznati svemir.

Glasovne uloge[uredi | uredi kod]

Kritike[uredi | uredi kod]

Kako glumica govori o svojoj priči - koja se temelji na njenom pokušaju da pronađe čovjeka u kojeg se zaljubila dok je još bila praktički dijete - granica između prošlosti i sadašnjosti, stvarnosti i svijeta njenih filmova postaje sve tanja. Ovo zvuči vjerojatno teže za slijediti nego što zapravo jest. Jer naracija u ovom filmu teče jako glatko - sa dobitnom kombinacijom humora, emocija i zapanjujućih, nevjerojatnih prizora. Ovo je film za pamtiti, iako ja ne bi htio reći previše za gledatelje koji ga prvi put gledaju, jer je to također film gdje prvo gledanje ima posebnu čaroliju samu po sebi.

– Ken Hanke[3]

Najbolji anime film koji sam ikada vidio, Millennium Actress Satoshija Kona odvija se oko pokušaja dokumentarnog filmaša da napravi intervju sa legendarnom japanskom glumicom Chiyoko Fujiwara. Njena životna priča spaja autentične memorije istodobno i sa njenim filmovima i povijesti njene nacije... Njegov fascinatan film govori o temama ljubavi, opsjednutosti i starenja, ali naposlijetku potresna virtuoznost ovog filma potječe od njegove meditacije o prirodi same kinematografije - kako filmovi i gluma (bez obzira radi li se o drami, komediji ili dokumentarcu) svi sadrže suparničke stupnjeve iluzije i autobiografije, te kako Chiyokina afera sa romansom i filmovima zrcali našu vlastitu.

– Nick Schager[4]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Abrams, Simon (14. 2011). „Setsuko Hara: The diva who left japan wanting a lot more”. Capital New York. Arhivirano iz originala na datum 2012-12-31. Pristupljeno 2014-09-21. 
  2. „さよならの季節 [Season goodbye”]. Asahi Shimbun. 30.10. 2010. 
  3. Ken Hanke (16.10. 2010). „Millennium Actress - Review”. mountainx.com. 
  4. Nick Schager (4.5. 2005). „Millennium Actress - Review”. Lessons of Darkness. 

Vanjske poveznice[uredi | uredi kod]