Thorin Hrastoštit

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Thorin Hrastoštit
Prvo pojavljivanje Hobit (1937)
Poslednje pojavljivanje Nezavršene priče (1980)
Informacije
Alijas Kralj Durin loze, Kralj pod planinom
Pol muški
Godine 195
Datum rođenja 2746. g. Trećeg razdoblja
Datum smrti 2941. g. Trećeg razdoblja
Rođaci Train II, Tror, Fili, Kili
Adresa Erebor, Dunland, Sive planine
Tumač Ričard Armitidž
Lik izmislio Dž. R. R. Tolkin

Torin Hrastoštit je izmišljeni lik iz romana o Srednjoj Zemlji Dž. R. R. Tolkina. Kao jedan od glavnih likova pojavljuje se u romanu „Hobit“, a spominje se i u „Nezavršenim pričama“.

Torin je patuljak iz Erebora. On je sin Traina Drugog i unuk Trorov. On je jedan od glavnih likova knjige „Hobit“.

Biografija lika[uredi | uredi kod]

Torin se rodio 2746. g. Trećeg doba. Imao je svega 24 godine kad je zmaj Šmaug napao Erebor, i zajedno sa ostalim patuljcima bio je primoran da luta. Toga trenutka kada je zmaj napao vilovnjaci su odbili da pruže pomoć patuljcima, što je Torina tada jako naljutilo.

2790. g. tokom pokušaja patuljaka da zauzmu Moriju njegovog dedu Trora ubija Azog Oskrvnitelj, i njegovo telo orci bacaju razbacano u komadima preko istočne kapije. To je započelo rat između patuljaka i oraka. 2799. g. patuljci ponovo pokušavaju da zaumu Moriju.U toku bitke Azog je Torinu slomio štit, te se Torin morao braniti samo hrastovim deblom, po čemu je i dobio ime Hrastoštit. Iako se branio samo s njim uspeo je da porazi i ubije Azoga osvetivši time svoga dedu. Patuljci su dobili ovu bitku ali nisu puno slavili jer su toga dana imali previše gubitaka. Takođe su se bojali da uđu dublje u Moriju jer su verovali da se tu nalazi Balrog.

2941. g. jedna skupina patuljaka na čelu sa Torinom odlučila je da povrati Erebor od zmaja Šmauga. Za pomoć su zamolili čarobnjaka Gandalfa koji je na to pristao. Tada Torin upoznava Bilba Baginsa kojeg je Gandalf poveo zajedno sa njima. Uz dosta nedaća na putu, patuljci su ipak uspeli da povrate Erebor (velikim delom uz Bilbovu pomoć).

Neposredno pre bitke pet armija Bilbo Bagins je ukrao svetokamen kako bi ga iskoristio kao kontru pregovaranja. Iako nije mislio ništa zlonamerno ovo je naljutilo Torina koji ga je tada oterao sa planine. Patuljci,ljudi i vilovnjaci borili su se protiv oraka i vargi. Oni su se brzo povukli na obronke planine. Orčku vojsku predvodio je osvetnički nastrojen Bolg kojem je Torin ubio oca. Na početku su strane dobra pobeđivale, ali je Oraka bilo previše pa je Torin probao očajnički juriš sa delom snaga ali nije uspeo. Kada se činilo da je sve izgubljeno stigli su orlovi i čovek-medved Beor koji je ubio Bolga. Snage dobra su pobedile ali je Torin tada umro, nakon što se nekoliko trenutaka pre smrti pomirio s Bilbom.

Film[uredi | uredi kod]

Torina je u trilogiji Hobit glumio Ričard Armitidž.

Izvori[uredi | uredi kod]

Literatura[uredi | uredi kod]

  • Tolkin, Džon Ronald Ruel (2004) [1955]. Gospodar prstenova: Povratak kralja — Dodatak B. Zoran Stanojević (prevodilac). Novi Sad: Stilos Art. ISBN 978-86-7473-368-4.