The Perils of Pauline

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice The Perils of Pauline (serijal, 1914))
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
The Perils of Pauline
filmski poster
RežijaLouis J. Gasnier
Donald MacKenzie
ScenarioCharles W. Goddard
George B. Seitz
FotografijaArthur C. Miller
DistribucijaGeneral Film Company & Eclectic Film Company
Datum(i) premijere
31. 3. 1914 (1914-03-31)
Trajanje410 min. (u 20 poglavlja)
Zemlja Sjedinjene Države
Jeziknijemi film (engleski međutitlovi)
Episode 1 : Trial by Fire

The Perils of Pauline je američki nijemi pustolovni filmski serijal od snimljen 1914. u režiji Louisa J. Gasniera i Donalda MacKenzieja. Sastojao se od 20 epizoda, a naslovna protagonistica, čiji je lik tumačila Pearl White, bila je mlada bogata nasljednica čiju je strast za putovanjima i pustolovinama nastojao iskoristiti njen sekretar Harry Marvin kako bi je likvidirao i pronevjerio njeno nasljedstvo. U svakoj od epizoda je naslovna protagonistica bila suočena s raznim negativcima koji su je pokušavali likvidirati na razne bizarne načine, od kojih je vjerojatno najpoznatije vezivanje na tračnice neposredno pred dolazak vlaka, a što će kasnije postati popularni melodramatski klišej i česta meta parodija. Iako se Perils of Pauline često navodi kao prvo ostvarenje koje je koristilo tehniku cliffhangera kako bi natjeralo publiku da gleda kasnije epizode, u stvarnosti su sve epizode - u trajanju od 20 do 30 minuta - bile relativno zaokružene narativne cjeline.

The Perils of Pauline je snimana u na Istočnoj obali, uz pomoć francuskog filmskog studija Pathé koji je upravo tada otvorio svoju američku podružnicu u gradu Fort Lee, tadašnjem središtu mlade američke filmske industrije. White, koja je prilično nevoljko i sa skepsom prihvatila ulogu, morala je sama raditi vlastite kaskade te je tokom snimanja ozbiljno ozlijedila leđa. Usprkos svih problema, film je doživio ogroman uspjeh i potakao ne samo snimanje sličnog pustolovnog serijala The Exploits of Elaine, nego i filmskih serijala koji će predstavljati popularan oblik filmske zabave sve do pojave televizije.

Usprkos toga, The Perils of Pauline se u svom originalnom obliku danas smatra djelomično izgubljenim. Sačuvana je tek skraćena verzija od 9 epizoda koja je 1916. godine bila prikazivana u Francuskoj te u kojoj su engleski međutitlovi loše prevedeni s francuskog.

Godine 1933. je Universal Pictures je snimio istoimeni zvučni serijal sa Evalyn Knapp u naslovnoj ulozi. Godine 1947. je snimljen istoimeni biografski film o Pearl White sa Betty Hutton u naslovnoj ulozi. Godine 1967. je snimljen igrani film sa Pamelom Austin kao neuspjeli pilot za TV-seriju.

Glumačka postava[uredi | uredi kod]

  • Pearl White ... Pauline
  • Crane Wilbur ... Harry Marvin
  • Paul Panzer ... Koerner / Raymond Owen
  • Edward José ... Sanford Marvin
  • Francis Carlyle ... Owenov doglavnik, Hicks
  • Clifford Bruce ... Ciganski vođa
  • Donald MacKenzie ... Blinky Bill
  • Jack Standing ... Zastavnik Summers
  • Eleanor Woodruff ... Lucille

Izvori[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]