The Perils of Pauline

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
The Perils of Pauline
filmski poster
RežijaLouis J. Gasnier
Donald MacKenzie
ScenarioCharles W. Goddard
George B. Seitz
FotografijaArthur C. Miller
DistribucijaGeneral Film Company & Eclectic Film Company
Datum(i) premijere
31. 3. 1914 (1914-03-31)
Trajanje410 min. (u 20 poglavlja)
Zemlja Sjedinjene Države
Jeziknijemi film (engleski međutitlovi)
Episode 1 : Trial by Fire

The Perils of Pauline je američki nijemi pustolovni filmski serijal od snimljen 1914. u režiji Louisa J. Gasniera i Donalda MacKenzieja. Sastojao se od 20 epizoda, a naslovna protagonistica, čiji je lik tumačila Pearl White, bila je mlada bogata nasljednica čiju je strast za putovanjima i pustolovinama nastojao iskoristiti njen sekretar Harry Marvin kako bi je likvidirao i pronevjerio njeno nasljedstvo. U svakoj od epizoda je naslovna protagonistica bila suočena s raznim negativcima koji su je pokušavali likvidirati na razne bizarne načine, od kojih je vjerojatno najpoznatije vezivanje na tračnice neposredno pred dolazak vlaka, a što će kasnije postati popularni melodramatski klišej i česta meta parodija. Iako se Perils of Pauline često navodi kao prvo ostvarenje koje je koristilo tehniku cliffhangera kako bi natjeralo publiku da gleda kasnije epizode, u stvarnosti su sve epizode - u trajanju od 20 do 30 minuta - bile relativno zaokružene narativne cjeline.

The Perils of Pauline je snimana u na Istočnoj obali, uz pomoć francuskog filmskog studija Pathé koji je upravo tada otvorio svoju američku podružnicu u gradu Fort Lee, tadašnjem središtu mlade američke filmske industrije. White, koja je prilično nevoljko i sa skepsom prihvatila ulogu, morala je sama raditi vlastite kaskade te je tokom snimanja ozbiljno ozlijedila leđa. Usprkos svih problema, film je doživio ogroman uspjeh i potakao ne samo snimanje sličnog pustolovnog serijala The Exploits of Elaine, nego i filmskih serijala koji će predstavljati popularan oblik filmske zabave sve do pojave televizije.

Usprkos toga, The Perils of Pauline se u svom originalnom obliku danas smatra djelomično izgubljenim. Sačuvana je tek skraćena verzija od 9 epizoda koja je 1916. godine bila prikazivana u Francuskoj te u kojoj su engleski međutitlovi loše prevedeni s francuskog.

Godine 1933. je Universal Pictures je snimio istoimeni zvučni serijal sa Evalyn Knapp u naslovnoj ulozi. Godine 1947. je snimljen istoimeni biografski film o Pearl White sa Betty Hutton u naslovnoj ulozi. Godine 1967. je snimljen igrani film sa Pamelom Austin kao neuspjeli pilot za TV-seriju.

Glumačka postava[uredi | uredi kod]

  • Pearl White ... Pauline
  • Crane Wilbur ... Harry Marvin
  • Paul Panzer ... Koerner / Raymond Owen
  • Edward José ... Sanford Marvin
  • Francis Carlyle ... Owenov doglavnik, Hicks
  • Clifford Bruce ... Ciganski vođa
  • Donald MacKenzie ... Blinky Bill
  • Jack Standing ... Zastavnik Summers
  • Eleanor Woodruff ... Lucille

Izvori[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]