The Mark of Zorro (film, 1920)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
The Mark of Zorro
RežijaFred Niblo
Theodore Reed (2. jedinica)
ProducentDouglas Fairbanks
ScenarioEugene Miller & Douglas Fairbanks
PredložakThe Curse of Capistrano; autor:
Johnston McCulley
UlogeDouglas Fairbanks
Marguerite De La Motte
Noah Beery
Robert McKim
MuzikaMortimer Wilson
FotografijaWilliam C. McGann
Harris Thorpe
MontažaWilliam Nolan
StudioDouglas Fairbanks Pictures Corporation
DistribucijaUnited Artists
Datum(i) premijere
27. 11. 1920 (1920-11-27)
Trajanje90 min.
Jeziknijemi film
engleski međutitlovi
Kronologija
Prethodi: Sl(ij)edi:
Don Q, Son of Zorro
The Mark of Zorro

The Mark of Zorro (sh. Znak Zorroa) je američki crno-bijeli nijemi pustolovni film snimljen 1920. u režiji Freda Nibloa, najpoznatiji kao prvi film posvećen maskiranom borcu za pravdu Zorrou, odnosno jedan od najvećih hitova u karijeri glavnog glumca Douglasa Fairbanksa.

Radnja je smještena u nekadašnju meksičku Kaliforniju u prvoj polovici 19. vijeka, kojom tiranski vlada korumpirani guverner. Fairbanks tumači naslovnog protagonista - plemićkog sina Don Diega Vegu koji danju glumi dendijevskog slabića, a noću pod maskom kao maskirani osvetnik Señor Zorro ("Gospodin Lisica") koristi impresivne mačevalačke sposobnosti kako bi zaštitio siromašni narod.

Fairbanks je u vrijeme snimanja već bio etabliran kao jedna od najvećih hollywoodskih zvijezda, te je jedan od motiva bilo nastojanje da se oproba u nešto drukčijoj ulozi od komedija koje su mu donijele dotadašnju popularnost. Iako je i Zorro imao određene humorističke elemente, publiku su najviše impresionirale dotle rijetko viđene Fairbanksove akrobatske i atletske sposobnosti u akcionim scenama. The Mark of Zorro je postao jedan od najgledanijih filmova, a 1925. je snimljen i nastavak Don Q, Son of Zorro. Fairbanks je nakon ovog filma gotovo isključivo snimao akcione i pustolovne filmove, što će mu donijeti status jednog od najvećih filmskih swashbucklera svih vremena.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]