The Jungle

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Disambig.svg Za ostala značenja, v. The Jungle (razvrstavanje).
The Jungle
Autor(i) Upton Sinclair
Naslov prijevoda Džungla
Država SAD
Jezik engleski
Žanr(ovi) Politički roman
Izdavač Doubleday, Jabber & Company
Datum izdanja 28. februar 1906.
Vrsta medija štampa (Tvrdi uvez)
Stranica 475
ISBN izdan prije uvođenja ISBN sistema

The Jungle (Džungla) je roman koga je napisao američki književnik Upton Sinclair, originalno izdan 1906. godine. Radnja romana se odvija u Chicagu i opisuje život porodice litvanskih doseljenika koji su u SAD došli u potrazi za boljim životom, ali su umjesto toga prisiljeni zarađivati za život u čikaškim klaonicama, izloženi neljudskim radnim uvjetima, gladi i bolesti.

Sinclair, koji je kao novinar bio dobro upoznat sa životom u Chicagu, nastojao je iskoristiti roman kako bi široj javnosti prenio svoje socijalističke ideje, odnosno ukazati na sve dublji jaz između bogatih i siromašnih u Americi izazvan nekontroliranim laissez faire kapitalizmom, za koji tadašnji američki politički sistem nije imao odgovora. Opisavši tzv. "ropstvo po plaći" Sinclair se nadao kako će javnost senzibilizirati na stradanja radničke klase isti način na koji je Harriet Beecher Stowe romanom Čiča Tomina koliba pola vijeka ranije senzibilirala sjevernjačku i svjetsku na ropstvo američkih crnaca te tako potakla abolicionizam.

Roman je doživio veliki publicitet i izazvao javnu reakciju, iako ne onakvu kakvu je Sinclair očekivao. Predsjednik Theodore Roosevelt je pročitao roman, ali je njega, kao i većinu čitatelja, od uvjeta u kojima su živjeli radnici više užasnula činjenica da se meso u klaonicama prerađuje u nehigijenskim uvjetima, odnosno da konzumentima prehrambenih proizvoda prijete razne zarazne bolesti. Zbog toga je u klaonice poslao federalne inspekcije i potakao zakone na temelju kojih je uvedena kontrola kvalitete prehrambenih proizvoda. Sinclair je kasnije ironično rekao da je htio dotaknuti srce svojih čitatelja, a na kraju je dotaknuo samo njihov želudac.

Eksterni linkovi[uredi - уреди | uredi kôd]