Texel

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Texel
LocatieTexel.png
Podaci
Lokacija Sjeverna Holandija
Arhipelag Zapadnofrizijski otoci
Država  Holandija
Površina 161.96 km²
Broj stanovnika 13 546
Texel villages.png

Texel (zapadnofrizijski: Tessel) je jedan od većih zapadnofrizijskih otoka i i općina (gemeente), koji leži na granici Waddenskog i Sjevernog mora, na sjeveru nizozemske provincije Sjeverna Holandija.

Geografske karakteristike[uredi - уреди | uredi izvor]

Taj niski pješčani otok dug je 23,7 km i širok 9,6 km, ukupne površine 161.96 km, s najvišom točkom od 15 metara. Na Texelu živi 13 546 stanovnika [1] u 7 većih (De Cocksdorp, De Koog, De Waal, Den Burg, Den Hoorn, Oosterend, Oudeschild) i 17 manjih (Bargen, De Nes, Dijkmanshuizen, Driehuizen, Harkebuurt, 't Horntje, Midden-Eierland, Molenbuurt, Nieuweschild, Noorderbuurt, Ongeren, Oost, Spang, Spijkdorp, Tienhoven, Westermient, Zevenhuizen, Zuid-Eierland) naselja.

U sastavu općine je i nenaseljeni piješčani sprud Noorderhaaks. Otok Texel, dobio je status grada 1415., tad je još bio sastavljen od dva otoka, povezanih pješčanim nasipom, - samog Texela na jugu i Eierlanda na sjeverozapadu. Tokom 17. vijeka pličine između ta dva otoka su pretvorene u poldere, pa se danas ne vidi gdje su spajani.

Kod Texela se u ljeto 1653. odigrala posljednja pomorska bitka Prvog englesko-holandskog rata, u kojoj su Holanđani pobjeđeni, pa su nakon tog bili prisiljeni potpisati Mirovni ugovor u Westminsteru 1654. [2]

Izvori[uredi - уреди | uredi izvor]

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi izvor]