Taiz (muhafaza)

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Taiz (Muhafaza))
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Muhafaza Taiz

تعز

Položaj muhafaze Taiz na karti Jemena
 
Zemlja:  Jemen
Glavni grad: Taiz
Stanovništvo: 2.393.425
Površina: 10.000 km²
Gustoća stanovništva: 239 st/km²

Taiz (arapski: تعز‎) je jedna od 20 jemenskih muhafaza. Ova pokrajina nalazi se na jugozapadu zemlje uz obale Crvenog mora.

Taizz ima površinu od 10.000 km² i 2,393.425 stanovnika,[1] gustoća naseljenosti iznosi 239 stanovnika po km².[1] Glavni grad muhafaze je Taiz, ostali veći gradovi su; Al Sava, Juha i slavna luka za eksport kave Moka.

Geografija[uredi | uredi kod]

Na vrlo maloj teritoriji, muhafaza Taiz ima vrlo različitu geografsku strukturu, zapadni dio muhafaze obalni dio Tihama, je ravan pakleno vrući kraj sa puno vlage u zraku, ali potpuno bezvodan kraj. Nasuprot tome istočni dio muhafaze, je vrlo gorovit, najviša planina je 3,070 metara visoka Jabal al Saber, pored Taiza. Taj planinski zid navlači visoke kišne oblake, koji se pojavljuju sa monsunskim vjetrovima između aprila i oktobra, tako da tu padne prosječno kiše od 200 milimetara (u nižim djelovima) do 1,000 milimetara (u višim djelovima). I tu je vruće tokom dana, ali kad padne sunce temperatura se spusti i do -5 °C , preko noći.

I poljoprivreda se isto tako razlikuje po terenima, u Tihami, uspjeva samo ono što se navodnjava; a to su plantaže pamuka, sirka i sezama. Nasuprot tome u gorju se zbog povoljnijih uvjeta uzgaja puno više kultura; mango, papaje, banane, kava, kat, pamuk, sezam, žitarice i grožđe.

Izvori[uredi | uredi kod]