Taharuš gamea

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Taharrush jamaʿi (fonetski: taharuš džama'i; arapski: ‏تحرش جماعي‎taḥarrush jamāʿī, egipatski izgovor taḥarrush game'a, fonetski taharuš game'a; dosl. "kolektivno zlostavljanje") je obiik grupnog seksualnog zlostavljanja koga počinitelji vrše koristeći javna masovna okupljanja,[1] kao što su ulične demonstracije, koncerti, festivali i sl.

Iako se slični fenomeni mogu javljati u raznim kulturama, uključujući zapadni svijet, izraz se prije svega odnosi na arapske zemlje[1] i Sjevernu Afriku, te opisuje pojavu u kojoj počinitelji spontano ili organizirano seksualno zlostavljaju prije svega ženske osobe kroz dodirivanje genitalija, trganje odjeće, umetanje prstiju u vaginu ili anus te, u krajnjim slučajevima, penetraciju penisom i drugim objektima što prerasta u grupno silovanje. Počinitelji pri tome stvaraju dva lanca kojima okružuju žrtvu - unutrašnji, čiji članovi zlostavljaju žrtvu, te vanjski, koji za cilj ima spriječiti žrtvine prijatelje, pratioce ili druge namjernike da joj pruže pomoć. Motivi, osim zadovoljavanja požude, mogu biti i imovinske prirode, pa taharuš zna uključivati i razbojničku krađu, a ponekad se spekulira da ima vjerske, ideološke ili političke motive, odnosno da se primjenjuje kao svojevrsna kolektivna kazna prema ženama za koje se smatra da odijevanjem, ponašanjem ili na neki drugi način krše običaje zajednice ili predstavljaju njenog neprijatelja.

Incidenti koji odgovaraju opisu taharuša su se u zapadnim medijima prvi počeli spominjati u kontekstu revolucije u Egiptu 2011. godine, odnosno zlostavljanja kojemu su bile podvgrnute žene koje su sudjelovale u demonstracijama na kairskom Trgu Tahrir.[2] Veliki publicitet je dobio i slučaj američke TV-novinarke Lare Logan koja je tada bila zlostavljana.

Sam se izraz prvi put službeno spominjao početkom 2016. od strane Njemačke savezne policije kako bi se opisali novogodišnji seksualni napadi u Njemačkoj.

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. 1,0 1,1 Martin Lutz. "Das Phänomen 'taharrush gamea' ist in Deutschland angekommen." Die Welt 10. I 2016. pristup 12. I 2016. (de)
  2. Anna Lekas Miller (8. 8. 2013): Exploiting Egypt’s Rape Culture for Political Gain, The Nation (en)