Sveta alijansa

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Države utemeljiteljice Svete alijanse: Habsburška Monarhija, Rusko Carstvo i Pruska.

Sveta alijansa je organizacija koju su osnovale države pobjednice u ratu protiv Napoleona. Osnova organizacije bila je borba protiv Napoleona i revolucije. Vodeću ulogu u Svetoj alijansi imale su Austrija, Rusija i Pruska.

Tijek

[uredi | uredi kod]

Organizacija je osnovana 26. rujna 1814. zbog Napoleonovih ratova. Glavni osnivač je bio ruski car Aleksandar I. U alijansu nije primljeno Osmansko Carstvo. Glavni vođe bili su austrijski kancelar Klemens Metternich i ruski car. 1815. su udruženim vojskama porazili Napoleona u Bitci kod Waterlooa. Kasnije su se savezu priključile sve tadašnje europske države osim Velike Britanije, Osmanskog Carstva i Papinske Države. Uključila se i Francuska u kojoj je restauriran stari poredak od prije Francuske revolucije. Nakon Napoleonovog poreza i Bečkog kongresa, osnovni cilj Svete alijanse je očuvanje starog konzervativnog društvenog poretka u Europi koji se temelji na feudalizmu i apsolutističkoj vlasti vladara, a protiv liberalnih ideja koje je Europom širio Napoleon.

Raspad

[uredi | uredi kod]

Sveta alijansa se ubrzo raspala jer su događaji pokazali da su članice potpuno različite u politici. Prvi povod je bio pokret španjolskih kolonija u Latinskoj Americi za odcjepljenje. Kada je došlo do sukoba, Ujedinjeno Kraljevstvo je blokiralo pomoć alijanse. Drugi je bio ustanak Grka za osamostaljenje od Osmanskog Carstva. Godine 1830. organizacija se raspala.

Povezano

[uredi | uredi kod]

Vanjske veze

[uredi | uredi kod]