Sultanija Kosem

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Sultanija Mahpejker Kosem

Sultanija Turske
Sultanija Turske

Puno ime Sultanija Mahpejker Kosem
Datum rođenja 1589. ili 1590
Mesto rođenja Tinos
Datum smrti 3. septembar 1651.
Mesto smrti Istanbul (Osmansko carstvo)
Grob Džamija Ahmedija, Istanbul
Titula Sultanija Osmanskog carstva
Period 1623. - 1648
Prethodnik Handan
Titula Valide sultanija
Poreklo i porodica
Supružnik otomanski sultan Ahmed I
Deca Princ Mehmed, Sultanija Ajše, Sultanija Fatma, Sultanija Gevherhan, Sultanija Hanzade, Murat IV, Princ Kasim, Ibrahim I

Sultanija Kosem ili Sultanija Mahpejker (tur. Mâh-Peyker Kösem Sultan; 1589. ili 1590. - 3. septembar 1651) bila je žena otomanskog sultana Ahmeda I. Imala je dva sina, a to su bili Murat IV i Ibrahim I. Njen unuk se zvao Mehmed IV. Sultanija Kosem je dva puta zvanično bila vladarka i time bila jedna od dve žene koje su bile formalni namesnici Otomanskog carstva.

Život[uredi | uredi kod]

Kosem je bila grčkog porekla, ćerka pravoslavnog sveštenika na ostrvu Tinos. Rođena je oko 1589. ili 1590, kao Anastasija. U Carigrad, glavni grad Otomanske imperije poslala ju je Bosna Beijelberi, gde je prodata sa samo petnaest godina u harem sultana Ahmeda. Nakon nekog vremena je dobila ime Mahpejker (mesečevog oblika), a kasnije joj je sultan dao i ime Kosem. Tada je iz pravoslavlja prešla u islam.

Zajedno su imali sedmoro dece a to su bili sinovi Murat, Ibrahim, Sulejman, Kasim a zatim su dobili i tri ćerke, koje su se zvale Ajša, Fatima i Djavharkan. Kosem je postala majka sultanija nakon smrti njenog muža Anmeda i dolaska na vlast njenog sina Murata IV. Umrla je 3. septembra 1651. Nakon toga je njeno je iz palate Topkapi, preneseno u Staru palatu a odande u džamiju njenog supruga Ahmeda.