Strvinarska biserka

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Strvinarska biserka
Acryllium vulturinum -Tsavo East National Park, Kenya-8.jpg
Status zaštite
Status iucn3.1 LC.svg

Status zaštite: Niska zabrinutost (IUCN 3.1)

Naučna klasifikacija
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Aves
Red: Galliformes
Porodica: Numididae
Rod: Acryllium
Vrsta: A. vulturinum
Dvojni naziv
Acryllium vulturinum
Hardwicke, 1834.

Strvinarska biserka (lat. Acryllium vulturinum) je najveća postojeća vrsta biserke i monotipska vrsta roda Acryllium.[1]

Sistematički, ova biserka je samo daleko povezana s drugim članovima svoje porodice. Najbliži živući rođak joj je bjeloprsa biserka, koja živi u prašumama središnje Afrike. Za vrijeme sezone parenja odredište joj je sjeveroistočna Afrika, od južne Etiopije, kroz Keniju, pa sve do sjeverne Tanzanije.

Izgled[uredi - уреди | uredi kôd]

Gornji dio tijela

Strvinarska biserka je velika ptica s okruglim tijelom i malenom glavom. Duga je 61-71 centimetar, dok je teška oko 500 grama. Ima dulja krila, vrat, noge i rep nego druge biserke. Raspon krila je 28-31 centimetara. Odrasla jedinka ima blijedo-plavu kožu na licu i crni vrat. Iako i sve druge vrste biserki nemaju perje na glavi, strvinarska biserka jako podsjeća na strvinare zbog dugog vrata i glave bez perja.

Prsa su joj kobaltno-plave boje, a ostatak perja na tijelu je crn, fino posut bijelim mrljama. Krila su tanka i zaobljena, a rep je duži nego kod ostatka porodice biserki.

Mužjaci i ženke su poprilično slični i teško se razlikuju, samo što je ženka nešto manja. Mlade ptice su uglavnom sivkasto-smeđe boje, s blago plavim prsima.

Ponašanje[uredi - уреди | uredi kôd]

Strvinarska biserka dosta je društvena ptica. Izvan sezone parenja formira skupine s obično 25 ptica. Glavni dio ishrane čine joj sjemenke i mali beskralježnjaci (puževi, kukci, pauci i sl.). Kopnena je, i kada je uznemirena, radije će trčati nego letjeti. Unatoč otvorenom staništu, sklona je skrivati se i gnijezditi se u stablima.

Gnijezdi se na suhim i otvorenim staništima s raštrkanim grmljem i drvećem, kao što su savane i travnjaci. Obično postavlja 4-15 jaja kremaste boje u dobro skrivena gnijezda u visokoj travi. Inkubacija traje 24-28 dana.

Izvori[uredi - уреди | uredi kôd]

  1. BirdLife International (2012). "Acryllium vulturinum". IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.2. International Union for Conservation of Nature. Pristupljeno 26. novembra 2013.

Literatura[uredi - уреди | uredi kôd]

  • Pheasants, Partridges and Grouse - Madge and McGowan, ISBN 0-7136-3966-0
  • Hans von Boetticher: Fasanen, Pfauen, Perlhühner und andere Wildhühner, Oertel & Spörer, 11. Auflage, 2005, ISBN 3-88627-528-0