Srednja lamela

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Ćelijski zid i srednja lamela (prvi sloj odozgo)

Srednja lamela je pektinski sloj koji međusobno cementira ćelijski zid susjednih biljnih ćelija. Biljkama je potrebna za postizanje stabilnosti tako da mogu formirati plazmodezme između ćelija.[1][2] To je prvoformirani sloj koji se stvara u vrijeme citokineze. Ćelijska ploča koja se formira u ćelijskoj diobi sama se razvija u srednju lamela (lamellum). Srednja lamela sastoji se od kalcijevog i magnezijevog pektata.[3] Kod zrelih biljnih ćelija to je najudaljeniji sloj ćelijskog zida.

Kod biljaka, pektini formiraju jedinstven i kontinuirani sloj između susjednih ćelija. Često je teško razlikovati srednju lamelu od primarnog zida, posebno u ćelijama koje razvijaju debele srednje zidove. U takvim slučajevima, dva susjedna primarna zida isrednja lamela, a možda i prvi sloj sekundarnog zida svake ćelije, mogu se nazvati spojnicom srednje lamele. U višećelijskih organizama, kada se srednja lamela rastvara, ćelije se međusobno izoliraju.[4]

Ako dođe do enzimskog razlaganja srednje lamele, susjedne ćelije se razdvajaju.

Povezano[uredi - уреди | uredi izvor]

Reference[uredi - уреди | uredi izvor]

  1. Sofradžija A., Šoljan D., Hadžiselimović R. (2007). Biologija 1.. Svjetlost, Sarajevo. ISBN 9958-10-686-8. 
  2. Bajrović K, Jevrić-Čaušević A., Hadžiselimović R., Eds. (2005). Uvod u genetičko inženjerstvo i biotehnologiju. Institut za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju (INGEB) Sarajevo. ISBN 9958-9344-1-8. 
  3. "Cell Organelles". A-level revision guide. S-cool. http://www.s-cool.co.uk/a-level/biology/cells-and-organelles/revise-it/organelles. pristupljeno 21. 1. 2013. 
  4. Raven P. H., Johnson G. B. (2001): Biology. McGraw-Hill Science/Engineerin, New York, ISBN 0073031208, ISBN 978-0073031200.