Spring, Summer, Fall, Winter... and Spring

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Proljeće, ljeto, jesen, zima... i proljeće
kino poster
RežijaKim Ki-duk
ProducentKarl Baumgartner
Lee Seung-jae
ScenarioKim Ki-duk
UlogeOh Yeong-su
Kim Young-min
Seo Jae-kyung
Kim Jong-ho
Ha Yeo-jin
MuzikaBark Jee-woong
FotografijaBaek Dong-hyeon
MontažaKim Ki-duk
DistribucijaCineclick Asia
Datum(i) premijere19. IX 2003.
Trajanje103 min.
Zemlja Južna Koreja Njemačka
Jezikkorejski
Proljeće, ljeto, jesen, zima... i proljeće na Internet Movie Database

Proljeće, ljeto, jesen, zima... i proljeće (korejski 봄 여름 가을 겨울 그리고 봄, Bom yeoreum gaeul gyeoul geurigo bom) južnokorejski je duhovni dramski film iz 2003. koji je režirao i napisao Kim Ki-duk. Glavne uloge tumače Oh Yeong-su, Kim Young-min, Seo Jae-kyung i Kim Jong-ho, dok se sam Ki-duk javlja na samom završetku filma. Radnja se odvija oko budističkog redovnika koji živi u jednom samostanu koji plovi na jezeru koje je okruženo šumom te koji podučava jednog dječaka kako da i sam postane redovnik.

Režiser Ki-duk je film sastavio kao alegoriju na budističke četiri plemenite istine (patnja; nastanak patnje; prestanak patnje i put koji vodi do prestanka patnje) te ju zrcalio u dječaku koji odrasta u mladića, ima seksualni odnos sa ženom i napušta samostan, postaje kriminalac u gradu, samo da bi se godinama kasnije ponizno vratio natrag i nastavio put prema prosvjetljenju, odnosno napustio sva prijanjanja u životu kako bi vodio skromnu egzistenciju.[1] Film je dobio hvalospjeve kritičara zbog svoje tihe i kontemplativne prirode, a mnogi su bili iznenađeni kako je Ki-duk napravio takav neobičan preokret pošto su njegovi prethodni filmovi kritizirani zbog nasilja i mizoginije. Među pobornicima filma bio je i Roger Ebert koji ga je uključio u svoj popis 'Veliki filmova'.[2] Zapisao je:

"Rijetko kada me film tako jednostavan dirnuo tako duboko. Imam osjećaj kao da bi mogao napisati recenziju u jednom pasusu, ili raspravljati o njemu satima. To je budistički film, ali je isto tako univerzalan... Protagonist filma je život, a antagonist vrijeme i promjena. Čak niti to nije toliko jednostavno, jer biti živ, u krajnjoj liniji, znači suočiti se sa obje suprotnosti."

Izvori

[uredi | uredi kod]

Eksterni linkovi

[uredi | uredi kod]