Socijalni pokret Plamen trobojke

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Socijalni pokret Plamen trobojke
Movimento Sociale - Fiamma Tricolore
Sekretar Luka Romanjoli
Osnivač Đuzepe Umberto Rauti
Osnovana 3. mart 1995
Prethodne stranke Italijanski socijalni pokret
Sedište Rim,via Flaminia Vecchia, 732/i
Država  Italija
Mladi ogranak Nacionalna omladina
Ideologija Neofašizam,
Nacionalizam,
Anti-imigraciona politika.
Politička pozicija Ekstremna desnica
Evropska stranka Alijansa evropskih nacionalističkih pokreta
internet stranica

Socijalni pokret Plamen trobojke (ital. Movimento sociale Fiamma Tricalore, MSFT) je nacional-konzervativna i profašistička organizacija koja deluje u Italiji. Njen predsednik je prof. dr Luka Romanjoli (Luca Romagnoli).

O idejama, izborima i organizaciji[uredi | uredi kod]

Socijalni pokret Plamen trobojke (MSFT) vuče korene od radikalnih nacionalista koji su osnovali Italijanski Socijalni Pokret fašista (Movimento Sociale Italiano, MSI), koji su predvodili unuka osnivača fašizma Benita Musolinija, Alesandra Musolini i Pino Rauti, koji su kasnije osnovali političku organizaciju Nacionalna alijansa (Alleanza Nazionale).

Na izborima za Evropski parlament 2004. MSFT je osvojio dva poslanička mesta na listi Kuća slobode koja je okupljala desničarske stranke, a predvodio ju je aktuelni italijanski premijer Silvio Berluskoni.

Na parlamentarnim izborima 2008. u Italiji MSFT je u koaliciji sa pokretom Desnica (La Destra) Frančeska Storace, osvojio 930 hiljada glasova, a ukupno sa ostalim profašističkim grupacijama blizu milion i po.

Organizacija Desnica je sačinjena od bivših članova Nacionalne alijanse, koja je nekada bila u sastavu MSFT. Naime, pojedini članovi Nacionalne alijanse su podržali kandidaturu Danijele Santrače za premijera, koja je nekada bila visoki funkcioner Italijanske liberalne partije, što se vođstvu Nacionalne alijanse nije dopalo te su ih isključili iz članstva.

Na izborima za Evropski parlament 2009. MSFT opet je nastupila u koaliciji Kuća slobode koju je predvodio Silvio Berluskoni, i osvojila jedno mesto u EP.

MSFT se zalaže za osnivanje Italijanske socijalne republike tzv. RSI, što joj odmah daje fašistički primat prema oceni mnogih analitičara. Naime, MSFT sebe smatra jedinim legitimnim naslednikom Fašističke partije Italije koju je osnovao Benito Musolini.

Za ideološkog lidera MSFT uzima Alesandra Pavolinija, nekadašnjeg komandanta crnokošuljaša koji nije direktno učestvovao u vršenju vlasti Fašističke partije već je bio jedan od glavnih ljudi u Maršu na Rim koji je značio prekretnicu i revoluciju, koja je dovela na vlast fašiste.

MSFT je antikapitalistička i antikomunistička partija, koja se zalaže za humani socijalizam. Zastupa ideju treće stranke – nacionalizma.

Zanimljivosti[uredi | uredi kod]

MSFT je veoma urbana i krajnje ažurna organizacija. Njene aktivnosti uglavnom prate veoma atraktivne i moderne stvari poput rok koncerata, zanimljivih grafita, plakata i humorističkih parola. Sve u svemu imaju svoj način predstavljanja i modu koja odudara od svih partija u Italiji, i MSFT je prema oceni mnogi marketing agencija ocenjena kao najbolja za saradnju i kooperativnost.

Ono što je kontroverzno u vezi MSFT jesu pojedini njeni funkcioneri, konkretno Pjetro Pusijavo i Mauricio Bokasi. Naime, Pusijavo je 1985. bio istaknuti član pokreta Veneto Skinheads Front koji okuplja skinhedse i rasiste u Italiji, i usko je povezana sa međunarodnom neonacističkom organizacijom Krv i čast, a Bokasi je bio član poznatog skinheds pank pokreta Western Movement.

MSFT je bila članica međunarodne političke organizacije EVRONAT (danas deluje u Evropskom parlamentu pod imenom: Identitet, kultura i suverenitet), koja se kasnije utopila u Alijansu za Evropu nacija-AEN. MSFT je napustila organizaciju ne slažući se sa pojedinim idejama koje AEN zastupa.

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]