Smeđi kivi

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Smeđi kivi
Status zaštite

Status zaštite: Osjetljivi (IUCN 3.1)

Naučna klasifikacija
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Aves
Red: Apterygiformes
Porodica: Apterygidae
Rod: Apteryx
Vrsta: A. australis
Dvojni naziv
Apteryx australis
George i Nodder, 1813.

Obični ili smeđi kivi (Apteryx australis) je vrsta kivija koji nastanjuje južni otok Novog Zelanda. Do 2000. godine je smatran istom vrstom kao i kivi sa sjevernog otoka, i još uvijek je po nekima.

Smeđi kivi nema žlijezde iz kojih teče ulje, a njegovo perje nema zupce i kukice. Ima velike brkove oko usta i nema repa, samo trticu. Dug je 45–55 cm, ženka je teška 2,1-3,9 kg, a mužjak 1,6-2,8 kg. Kljun je dug i tanak, i pomalo zakrivljen prema dolje. Ovo je noćna ptica, kao i ostali kiviji. Perje je riđe boje i lagano isprugano.

Smeđi kiviji komuniciraju zvukom i njime brane teritorije. Također pjevaju u duetu, sa ženkom koja se oglašava sa "kee-wee" ili "kee-kee" i mužjakom sa "kurr kurr". Mužjaci su vokalniji i glasaju se u uspravljenoj poziciji sa raširenim nogama i kljunom uperenim prema gore.

Imaju duge kljunove sa nosnicama na vrhu, što im daje odličan osjet mirisa. Ovo koriste više nego vid ili sluh kada traže hranu skrivenu u zemlji. Hrane se gujavicama, larvama, puževima, paucima, gusjenicama i pravokrilcima. Želudac im je slab. Slijepo crijevo im je dugo i tanko i pomaže u probavi.

Ženke smeđeg kivija, kao i kod drugih vrsta kivija, imaju dva jajnika, ali samo lijevi jajovod funkcionira, što dopušta jajima iz oba jajnika da prođu. Monogamna je vrsta i kada se mužjak i ženka spare ostat će zajedno do kraja života i braniti svoj teritorij. Veličina teritorija je između 12 i 106 jutara zemlje. Gnijezda prave u jazbinama ili skrivene ispod guste vegetacije. Ženka nese 1-2 jajeta, obično samo jedno, koja mužjak inkubira 90 dana. Nakon nekoliko dana ptić izlazi iz gnijezda i sam se hrani, ali sa roditeljima može ostati oko jednu godinu.Kada ne inkubiraju jaja, odmaraju se sami na zaklonjenim mjestima na nivou tla.

Rasprostranjenost i stanište

[uredi | uredi kod]

Smeđi kivi živi na oba otoka i otoku Stewart. Na Sjevernom otoku žive uglavnom u Northlandu i Taranakiju sa malenim raštrkanim populacijama drugdje. Na Južnom otoku žive u Fiordlandu i Westlandu. Staništa su im umjerene i suptropske šume, travnjaci i šikare, što gušće to bolje. Na otoku Stewart također žive na pješćanim dinama.

Zaštita

[uredi | uredi kod]

2000. godine, nakon što je priznat kao zasebna vrsta od strane IUCN-a, smeđi kivi je smješten među osjetljive vrste. Njih oko 27 000 (procjena od 1996. godine) živi na površini od oko 9800 km2. Trichosurus vulpecula i hermelini jedu jaja, a ptiće jedu mačke i također hermelini. Odrasle ubijaju psi, lasice i oposumi. Populacija otoka Stewart je stabilna jer ovi grabežljivci još nisu došli na taj otok, ali je moguće da su ga 2000. kolonizirali hermelini.

Drugi projekti

[uredi | uredi kod]
U Wikimedijinoj ostavi ima još materijala vezanih za: smeđi kivi
Wikivrste imaju podatke o: smeđem kiviju