Sinagoga u Mostaru

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Sinagoga u Mostaru nalazi se u ulici Braće Ćišića br. 15, naselje Brankovac u gradu Mostaru. Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika, na sjednici održanoj od 1. do 7. jula 2003. godine donijela je odluku da se sinagoga proglasi za nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine.[1] Ovu odluku Komisija je donijela u sljedećem sastavu: Zeynep Ahunbay, Martin Cherry, Amra Hadžimuhamedović (predsjedavajuća), Dubravko Lovrenović, Ljiljana Ševo i Tina Wik.

U XIX. stoljeću, za vrijeme austrougarske uprave, na ovim prostorima naselili su se Jevreji Aškenazi, donoseći zapadnoevropsku kulturu, način života istočnoeuropskih Jevreja, uključujući i jidiš jezik. U Jevrejskom almanahu 1928/29, a prema statistici Jevrejstva Kraljevine SHS, u Mostaru je još 1889. godine postojala sinagoga nastala preuređenjem objekta koji je služio za odlaganje sijena.

Zbog malog kapaciteta prostora i naraslih potreba Jevreja Mostara, izgrađena je nova sinagoga sredstvima od prikupljenih dobrovoljnih priloga. Zapisnik o izgradnji sinagoge sa cjelokupnom dokumentacijom sačinjen je 07. juna 1904. godine.

U drugom svjetskom ratu sinagoga je bila djelimično porušena. Godine 1952. Jevrejska općina Mostar poklonila je sinagogu gradu Mostaru jer je nije mogla zaštititi od daljnjeg propadanja. Iste godine je poduzet čitav niz intervencija u cilju osiguranja uslova da se u objekat useli Lutkarsko pozorište. Tada su u enterijeru porušeni svi originalni elementi – galerije, stupovi, pristupno stepenište u apsidi, drvena stepeništa u pretprostoru. U centralni molitveni prostor su postavljena sjedišta, dok je prostor apside pretvoren u scenu. Zbog poboljšanja akustičnih svojstava objekta, nivo stropa je znatno smanjen. Sa sjeverne i južne strane dozidana su dva krila, u kojima je smještena administracija pozorišta. Ovom dogradnjom narušena je autentičnost objekta.

U ratu 1992. – 1995. godine sinagoga je znatno oštećena prilikom rušenja Saborne crkve u Mostaru, koja se nalazi u neposrednoj blizini. Tom prilikom je usljed detonacije došlo do rušenja dijela objekta. Kasnije je nekoliko projektila pogodilo krov objekta koji je u potpunosti izgorio.

Objekat Lutkarskog pozorišta, odnosno Sinagoga u Mostaru, obnovljena je 1996. godine učešćem Evropske unije i njenog predstavnika Hansa Košnika. Tom prilikom je obnovljen enterijer objekta kao i fasade i krovna konstrukcija.

Literatura[uredi | uredi kod]

  • Moric Levi - Sefardi u Bosni, Beograd, 1969., str. 96.-97.
  • Snježana Mutapčić - Staro jevrejsko groblje na Borku u Kovačićima, nav. sveske br. 7-8, Sarajevo, 1984., str. 89.-95.
  • SEFARAD 92 : Zbornik radova [sa znanstvenog skupa], Sarajevo, 11. - 14. rujna 1992., str. 323.-331.
  • Zoran Mandlbaum - Veličanstven pomen nevinim, Most, časopis za obrazovanje, nauku i kulturu, Mostar, br. 122 – 123 , 2000.[2]

Reference[uredi | uredi kod]

  1. „Sinagoga u Mostaru”. Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika. Pristupljeno 24. 9. 2019. 
  2. „Zoran Mandlbaum, Mostar, BiH”. Gardens of the Righteous Worldwide. Pristupljeno 20 May 2018. 

Vanjski linkovi[uredi | uredi kod]