Senat (Češka)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Senat Parlamenta Češke
Senát Parlamentu České republiky
Vrsta
Vrstagornji dom
Historija
Osnovano1. siječnja 1993.
Vodstvo
Predsjednik SenataMilan Štěch, ČSSD
(od 24. studenog 2010.)
Struktura
Broj zastupnika81
Pol. grupe – Senat
Izbori
Izborni sistemDvokružni većinski sistem
Mjesto zasjedanja
Valdstejnsky Palace garden autumn.jpg
Češka Palača Wallenstein, Prag, Češka
(Senat)

Senat parlamenta Češke Republike ili jednostavno Senat (češki: Senát Parlamentu České republiky), odnosi se na gornji dom parlamenta Češke. Sjedište Senata je Palača Wallenstein u Pragu.

Senat ima 81 člana koji se biraju u razdoblju trajanja od šest godina. Kandidat za Senat ne mora nužno biti član neke političke stranke (za razliku od donjeg doma). Tajništvo Senata stvoreno je da da profesionalnu, organizacijsku i tehničku uslugu. Proračun Senata bio je 561 milijun čeških kruna 2005.

Senat može odgoditi donošenje predloženog zakona koji je odobio Poslanički dom ali ovaj veto može biti nadglasan apsolutnom većinom (najmanje 101 od ukupno 200 zastupnika) Poslaničkog doma u ponovljenom glasovanju. Ipak, Senat ne može biti nadglasan po pitanju ustavnog prava i međunarodnih ugovora.

Senat odlučuje o sastavu sudaca Ustavnog suda, kojeg predlaže predsjednik Češke. Senat nema pravo glasa o državnom proračunu niti o povjerneju neke vlade. Glasnogovornik Senata je drugi najviše rangirani službenik Češke Republike tijekom ceremonija nakon predsjednika Češke, ali ima tek simboličnu vrijednost.

Senat je uspostavljen odlukom Češkog narodnog vijeća no 1/1993., i to dne 16. 12. 1992. uoči raspada Čehoslovačke. Drugi razlozi bili su stvaranje protuteže moći u odnosu na donji dom i protiv dominacije jedne stranke. Prvi izbori za saziv Senata održani su 1996. Senat se povremeno kritizira što nema prave ovlasti te da je nepotreban.

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]