Senat (Kambodža)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Senat
ព្រឹទ្ធសភា
Protsaphea
3. saziv Senata
Vrsta
VrstaGornji dom Parlamenta Kambodže
Historija
Osnovano1993.
Vodstvo
Predsjednik SenataSay Chhum, KPK
(od 9. lipnja 2015.)
Struktura
Broj zastupnika61
Političke grupe     KPK (46)
     SRP (11)
     Nezavisni (4)
Mjesto zasjedanja
Main-entrance-of -the-senate-1.jpg
Kambodža Zgrada Senata, Phnom Penh, Kambodža

Senat (kmerski: ព្រឹទ្ធសភា Protsaphea; francuski: Sénat) je gornji dom Parlamenta Kambodže, uveden Ustavom iz 1993. godine. Senat je zakonodavno tijelo koje u svojoj suštini ima kontrolnu funkciju; njegova glavna ovlast sastoji se u kontroli prijedloga zakona poslanih od strane Narodne skupštine, s tim da su njegove ovlasti u tom smislu ograničene - Senat može prihvatiti prijedlog zakona (koji onda ide na promulgaciju), predložiti izmjene i dopune (vraćajući tako zakon na drugo čitanje u Narodnu skupštinu) ili ga odbiti, s tim da u posljednjem slučaju odbijanje ima samo suspenzivni učinak jer Narodna skupština može o istom prijedlogu zakona ponovo raspravljati nakon perioda od mjesec dana.

Senat Kambodže je djelomično izborno, a djelomično imenovano tijelo. Ukupan broj senatora ne smije biti veći od polovice broja zastupnika Narodne skupštine; trenutno u Senati sjedi 61 senator, čiji mandati traju šest godina. Po dvojicu senatora imenuju Kralj i Narodna skupština svaki, dok ostalih 57 izabiru općinski vijećnici u 24 kambodžanske provincije.

Senatom predsjeda predsjednik, koji je ujedno i drugi čovjek u državi te obnaša dužnost šefa države u slučaju odsustva ili nesposobnosti Kralja; aktualni predsjednik je Say Chhum iz Kambodžanske narodne stranke. Uz predsjednika, Senat ima još i dva potpredsjednika.