Selous

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Rezervat životinja Selous
Svjetska baštinaUNESCO
 Tanzanija


Selous na mapi Tanzanije
Selous
Selous
Lokacija rezervata Selous u Tanzaniji
Registriran:1982. (6. zasjedanje)
Vrsta:Kulturno dobro
Mjerilo:ix, x
Ugroženost:-
Referenca:UNESCO

Rezervat životinja Selous je jedno od najvećih zaštićenih područja za životinje na svijetu i najveće u Africi; nalazi se u južnoj Tanzaniji i ima površinu od 44.800 km², a zajedno sa okolnim područjem 54.600 km². Rezervat je nazvan po Fredericku Selousu, slavnom lovcu i ranom konzervatoru divljine koji je poginuo u Beho Behou, unutar rezervata, 1917. godine, za vrijeme I. svjetskog rata[1].

Karta nacionalnih parkova Tanzanije na kojoj se Selous ističe svojom veličinom
Rijeka Rufiji u Selousu

Njemački upravitelj Hermann von Wissmann je područje Selous proglasio zaštićenim područjem još 1896. godine, a postalo je lovačkim rezervatom 1905. godine. Rezervat Selous je 1982. godine upisan na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Africi kao "golemo odručje divljine koje je gotovo netaknuto ljudskim djelovanjem".

Najznamenitiji dijelovi rezervata je ušće rijeke Rufiji koja se ulijeva u Indijski ocean nasuprot otoka Mafia, ali i klanac Stiegler koji je dubok 100 i širok 100 metara. Većina parka je prekrivena tipičnom akacijskom savanom, uz vlažna područja i velike Miobo (Brachystegia) šume. Neke od tipičnih životinja u ovom području su: crni nosorog (oko 300-400 primjeraka), afrički slon (31.735 1994. god., najveća populacija u Africi), afrički divlji pas (1.300, jako ugrožen), žirafa (2.200), vodenkonj (oko 27.000 - najveća populacija u Africi), krokodil, leopard, gepard, žirafa, afrički bivol (138.000, najveća populacija u Africi), 350 vrsta ptica i mnogo drugih životinja.

U rezervatu ne postoje trajna ljudska naselja i nije dozvoljena gradnja, a svaki ulazak ljudi strogo kontrolira Tanzanijsko ministarstvo prirodnih resursa i turizma. Većina rezervata je lovačko područje u kojemu djeluje nekoliko privatnih lovačkih agencija koje imaju koncesiju na određeno područje[2]. No, jedno veliko područje na sjeveru, uz rijeku Rufiji, je rezervirano samo za fotografski safari. U ovom području uz rijeku i njezina jezera, nalaze se brojni kampovi i bungalovi, a većina turista i lovaca pristiže lošim automobilskim putom ili privatnim zrakoplovima iz Dar es Salaama. Iako je broj divljih životinja u rezervatu velik, njihova gustoća je manja nego u sjevernim zaštićenim područjima Tanzanije[3].

Raširen krivolov je izazvao dramatičan pad divljih populacija, osobito slonova i nosoroga čiji brojevi su pali za gotovo 90 posto od 1982. godine, kada je mjesto upisano na popis svjetske baštine, zbog čega je 2014. god. upisan na popis ugroženih mjesta svjetske baštine[4]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Rolf Baldus, Wild Heart of Africa - The Selous Game Reserve in Tanzania (en) Preuzeto 7. studenog 2011.
  2. Tanzania Multipark Excursions Arhivirano 2009-01-21 na Wayback Machine-u (en) Preuzeto 7. studenog 2011.
  3. Rezervat Selous Arhivirano 2009-01-14 na Archive-It-u (en) Preuzeto 7. studenog 2011.
  4. „Poaching puts Tanzania’s Selous Game Reserve on List of World Heritage in Danger”. UNESCO. Pristupljeno 30. srpnja 2015. 

Vanjske poveznice[uredi | uredi kod]

U Wikimedijinoj ostavi ima još materijala vezanih za: Lovni rezervat Selous