Selous

Izvor: Wikipedia
Rezervat životinja Selous
Flag of UNESCO.svg Svjetska baštinaUNESCO
ElefantenAmRufiji.jpg

 Tanzanija

Selous is located in Tanzanija
Selous
Selous
Lokacija rezervata Selous u Tanzaniji
Registriran: 1982. (6. zasjedanje)
Vrsta: Kulturno dobro
Mjerilo: ix, x
Ugroženost: -
Referenca: UNESCO

Rezervat životinja Selous je jedno od najvećih zaštićenih područja za životinje na svijetu i najveće u Africi; nalazi se u južnoj Tanzaniji i ima površinu od 44.800 km², a zajedno sa okolnim područjem 54.600 km². Rezervat je nazvan po Fredericku Selousu, slavnom lovcu i ranom konzervatoru divljine koji je poginuo u Beho Behou, unutar rezervata, 1917. godine, za vrijeme I. svjetskog rata[1].

Karta nacionalnih parkova Tanzanije na kojoj se Selous ističe svojom veličinom
Rijeka Rufiji u Selousu

Njemački upravitelj Hermann von Wissmann je područje Selous proglasio zaštićenim područjem još 1896. godine, a postalo je lovačkim rezervatom 1905. godine. Rezervat Selous je 1982. godine upisan na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Africi kao "golemo odručje divljine koje je gotovo netaknuto ljudskim djelovanjem".

Najznamenitiji dijelovi rezervata je ušće rijeke Rufiji koja se ulijeva u Indijski ocean nasuprot otoka Mafia, ali i klanac Stiegler koji je dubok 100 i širok 100 metara. Većina parka je prekrivena tipičnom akacijskom savanom, uz vlažna područja i velike Miobo (Brachystegia) šume. Neke od tipičnih životinja u ovom području su: crni nosorog (oko 300-400 primjeraka), afrički slon (31.735 1994. god., najveća populacija u Africi), afrički divlji pas (1.300, jako ugrožen), žirafa (2.200), vodenkonj (oko 27.000 - najveća populacija u Africi), krokodil, leopard, gepard, žirafa, afrički bivol (138.000, najveća populacija u Africi), 350 vrsta ptica i mnogo drugih životinja.

U rezervatu ne postoje trajna ljudska naselja i nije dozvoljena gradnja, a svaki ulazak ljudi strogo kontrolira Tanzanijsko ministarstvo prirodnih resursa i turizma. Većina rezervata je lovačko područje u kojemu djeluje nekoliko privatnih lovačkih agencija koje imaju koncesiju na određeno područje[2]. No, jedno veliko područje na sjeveru, uz rijeku Rufiji, je rezervirano samo za fotografski safari. U ovom području uz rijeku i njezina jezera, nalaze se brojni kampovi i bungalovi, a većina turista i lovaca pristiže lošim automobilskim putom ili privatnim zrakoplovima iz Dar es Salaama. Iako je broj divljih životinja u razervatu velik, njihova gustoća je manja nego u sjevernim zaštićenim područjima Tanzanije[3].

Izvori[uredi - уреди]

  1. Rolf Baldus, Wild Heart of Africa - The Selous Game Reserve in Tanzania ((en)) Preuzeto 7. studenog 2011.
  2. Tanzania Multipark Excursions ((en)) Preuzeto 7. studenog 2011.
  3. Rezervat Selous ((en)) Preuzeto 7. srudenog 2011.

Vanjske poveznice[uredi - уреди]

Commons-logo.svg U Wikimedijinoj ostavi ima još materijala vezanih za: Lovni rezervat Selous