Savjet desetorice

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Savjet desetorice
Consejo dei Diese
Članovi Savjeta desetorica prisustvuju pogubljenju dužda Marina Faliera (slika Francesca Hayeza)
Članovi Savjeta desetorica prisustvuju pogubljenju dužda Marina Faliera (slika Francesca Hayeza)
Država Flag of Most Serene Republic of Venice.svg Mletačka Republika

Savjet desetorice venecijanski: Consejo dei Diese[1], talijanski: Consiglio dei Dieci ) bio je od 1310 do propasti 1797. jedan od najviših organa Mletačke Republike, zadužen za političku sigurnost republike.

Njegovih deset operativaca birali su između sebe članovi Velikog savjeta na mandat od jedne godine.

Karakteristike[uredi - уреди | uredi izvor]

Savjet desetorice bio je nešto između suda i političke tajne službe, imao je vrlo široke ovlasti, kojima je po samoj prirodi stvari bilo vrlo teško precizno utvrditi operativne granice, pa se često mješao u rad ostalih organa Mletačke Republike.

Boccha di Leone mjesta za ubacivanje anonimnih pritužbi

Unatoč tome Savjet desetorice je uvijek mogao računati na podršku velike većine venecijanske političke elite, koja je shvaćala svrsishodnost njegovih akcija, jer su one vijekovima osiguravale politički integritet Mletačke Republike.[1]

Imformacije o subverzivnim aktivnostima, nakon koje bi oni kretali u akciju dobijali su od vođa sestiera (Capi di Sestiere) i špijuna, ali i od anonimnih dojava običnih građana koje su oni ubacivali u Bocche di Leone kojih je po Veneciji bilo poprilično.

Historija[uredi - уреди | uredi izvor]

Savjet desetorice osnovan je 10. jula 1310. sa zadatkom da pronađe i kazni sudionike urote Bajamonta Tiepola[1]protiv Mletačke Republike 5. januara 1310. Iako je osnovan kao provizorno tijelo, njegov rad je produžen do 1335., kad je odlučeno da to postane stalno tijelo republike.[2]

Nakon što je postao stalno tijelo, Savjet desetorice preuzeo je odgovornost za zaštitu sigurnosti države, zadatak koji je ranije pripadao Odjelu za kriminal (Quarantia al Criminal).[1]

Izvori[uredi - уреди | uredi izvor]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 "Le origini del Consiglio" (talijanski). Repubblica Serenissima. http://www.veneziamuseo.it/REPUBBLICA/repcx1.htm. Pristupljeno 08. 12. 2013.. 
  2. "Consiglio dei Dieci" (talijanski). Treccani. http://www.treccani.it/enciclopedia/consiglio-dei-dieci/. Pristupljeno 08. 12. 2013.. 

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi izvor]