San Moisè

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Chiesa di San Moisè
{{{opis_slike}}}
Lokacija Venecija, Italija
Koordinate 45° 25′ 59″ N, 12° 20′ 10″ E
Godine izgradnje 947.
Renoviran 1105., 1632.
Religija Katoličanstvo
Patron Mojsije
Arhitektonski stil barok
Materijal cigla, kamen
Dimenzije 102 x 48 x 28 m

Chiesa di San Moisè ili San Moisè Profeta, je barokna venecijanska crkva u sestieru San Marco na istoimenom trgu (Campo San Moisè) u Sjevernoj Italiji.

San Moisè je jedna od većih venecijanskih crkava, koja ima status parohijalni status.

Historija crkve San Moisè[uredi - уреди | uredi izvor]

Po starim venecijanskim kronikama, prva crkva na tom mjestu San Vittore, podignuta je krajem 8. vijeka, donacijama porodica Artigeri i Scopari.

Crkvu je obnovio 947. svojim prilogom Moisè Valier, tada je nešto zbog njega, a nešto i zbog venecijanske želje da i oni imaju kao bizantski gradovi crkve posvećene starozavjetnim prorocima crkva posvećena Mojsiju. San Moisè je obnavljan 1105., nakon velikog požara, koji je teško oštetio Veneciju i 1632. kada je dobio baroknu fasadu i unutrašnjost u istom stilu

Za vrijeme napoleonske vlasti 1810, parohija je ukinuta, a crkva je ušla pod parohiju Bazilike sv. Marka[1].

Glavni oltar Heinricha Meyringa sa slikom Michelangela Morlaitera u pozadini

Umjetnička djela u crkvi San Moisè[uredi - уреди | uredi izvor]

Baroknu fasadu je projektirao i izveo 1668. Alessandro Tremignon donacijom bogatog venecijanskog patricija Vincenza Finija, čija se bista i danas kroči iznad glavnog ulaza u crkvu. Unutrašnjost crkve ukrašena je slikama i skulpturama iz 17. i 18. vijeka, od kojih se ističu; Pranje nogu Tintoretta i Posljednja večera, pripisana Palma Mlađem. Monumentalni barokni oltar rad je kipara Heinricha Meyringa i slikara Michelangela Morlaitera

U crkvi je pokopan škotski bankar John Law (1671. - 1729.) poznat kao osnivač francuske Banque Générale, i Compagnie du Mississippi, koji se nakon niza financijskih debakla po Americi skrasio u Veneciji i tu umro.

Izvori[uredi - уреди | uredi izvor]