Sam Houston

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Sem Hjuston


{{{tekst_uz_sliku}}}

Puno ime Samjuel Hjuston
1793. mart 1793.
plantaža Timber Ridž plantaža Timber RidžSAD
1863. jul 1863.
Hantsvil HantsvilSAD

1793. 1863. Samjuel Sem Hjuston (engl. Samuel "Sam" Houston; plantaža Timber Ridž, 2. mart 1739Hantsvil, 26. jul 1863) je bio američki državnik, političar i vojnik. Najpoznatiji je po svojoj ulozi u pripajanju Teksasa Sjedinjenim Državama.

Hjuston je rođen na plantaži Timber Ridž u okrugu Rokbridž u Virdžiniji, u mešovito škotsko-irskoj porodici. U mladosti se preselio iz Virdžinije u Tenesi, proveo je neko vreme sa Čeroki Indijancima (u koje je kasnije primljen i iz tog plemena mu je poticala supruga), služio u Ratu iz 1812. i uspešno se bavio politikom u Tenesiju. Hjuston je 1827. izabran za guvernera Tenesija kao džeksonovac. Hjuston je 1829. podneo ostavku na mesto guvernera i preselio se na teritoriju Arkanzas. Umešao se 1832. u spor sa jednim američkim kongresmenom, koji je pratilo veliko suđenje, na kom je Hjuston osuđen i tek blago kažnjen.

Nakon toga se preselio u Koavilu i Tehas, tada meksičkoj državi, i postao vođa Teksaške revolucije. Sem Hjuston je podržavao američku aneksiju. Hjuston je postao ključna osoba u istoriji Teksasa i bio je izabran za prvog i trećeg predsednika Republike Teksas, senatora iz Teksasa nakon što je Teksas pripojen SAD i konačno guverner ove države. Postavši guverner 1859. godine, Hjuston je postao jedina osoba koja je bila guverner dve američke savezne države izabran direktnim glasanjem, kao i jedini guverner države koji je bio predsednik strane države. Odbio je da se zakune na vernost Konfederaciji kada se Teksas otcepio od Unije 1861. sa početkom Američkog građanskog rata i bio je smenjen sa dužnosti. Da bi sprečio krvoproliće, odbio je ponudu vojske Unije da uguši pobunu konfederalista. Umesto toga se povukao u Hantsvil, gde je i umro pre završetka građanskog rata.

Po Hjustonu je nazvan grad koji je od 1980ih postao četvrti najveći grad u SAD. Po njemu su nazvani i jedan memorijalni muzej, četiri američka ratna broda, jedna baza američke vojske, nacionalna šuma, istorijski park, i univerzitet.