Saint Joan (drama)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Saint Joan
kostim za lik Trémouille koji je izradio Charles Ricketts 1924.
Opće informacije
AutorGeorge Bernard Shaw
Žanrdrama
Jezikengleski
Informacije o premijeri
Premijera28. 12. 1923.
Garrick Theatre
Manhattan, New York
Mjesto radnje
Francuska u 15. vijeku

Saint Joan (sh. Sveta Ivana) je historijska drama irskog pisca Georgea Bernarda Shawa, premijerno prikazana na Broadwayu 1923. godine. U njoj se u šest scena prikazuje život francuske nacionalne heroine i mučenice Jean d'Arc (Ivana Orleanska), od trenutka kada počne primati vizije kako mora pomoći domovini u ratu protiv Engleza pa sve do njenog zarobljavanja, suđenja i pogubljenja.

Shawu je poticaj za pisanje drame dala nedavna odluka Rimokatoličke crkve, iste one institucije čiji su je predstavnici bili osudili na smrt, da je proglasi za sveticu. Shaw se tokom stvaranja drame detaljno proučavao historijske zapise o Ivani, kao i sudske spise, inzistirajući na što većoj autentičnosti. Shaw je zaključio da su svi učesnici tih događaja, uključujući tadašnje vlasti, djelovali u dobroj vjeri i u skladu sa sa svojim moralnim uvjerenjima, te je dramu u predgovoru opisao kao "tragediju bez negativaca". Saint Joan je tokom kasnijih decenija postala predmetom brojnih različitih tumačenja, iako se svi slažu da se smatra najozbiljnijim djelom u Shawovom opusu, i njegovom jedinom tragedijom.

Godine 1957. je snimljena istoimena filmska adaptacija u režiji Otta Premingera, gdje je naslovni lik tumačila Jean Seberg.

Likovi[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]

Bilješke
Literatura

Vanjske veze[uredi | uredi kod]