Sahat kula u Gračanici

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Gračanica, dio grada sa sahat-kulom

Gračanička sahat-kula, se nalazi u centru Gračanice, Bosna i Hercegovina. Izgrađena je krajem XVII vijeka. Na sjednici održanoj od 6. do 12. maja 2003. godine u Sarajevu, Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika donijela je odluku da se sahat kula proglasi za nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine.[1] Ovu odluku Komisija je donijela u sljedećem sastavu: Zeynep Ahunbay, Amra Hadžimuhamedović predsjedavajuća), Dubravko Lovrenović, Ljiljana Ševo i Tina Wik.

Izgradnja objekata ove vrste na području Osmanskog carstva započela je sredinom XVI stoljeća. Urbani razvoj, ali i potreba obavljanja pet molitvi koje su islamski vjernici obavezni obaviti u određeno vrijeme dana, propisanih Kuranom, uslovili su rasprostranjenost sahat-kula.

Opis[uredi | uredi kod]

Predstavlja jednoprostoran objekat sa skoro kvadratnom osnovom čije su stranice oko 3,60 x 3,60 m. Izgrađena je od kamena i zidovi su prosječne debljine 80 cm, međusobno su povezani krečnjačkim malterom.

Ulaz se nalazi sa njegove zapadne strane i zasveden je. U unutrašnjosti je usko drveno stepenište, širine 60 cm sa podestima na svakih 1,60 metara. Svjetlost je u unutrašnjost objekta dovedena pomoću uskih otvora koji se šire prema unutrašnjosti, a koji su raspoređeni od podnožja pa do vrha objekta.

Sahat-kula u Gračanici ima oblik tornja koji se postepeno sužava prema vrhu na visini 27,0 m. Ravan vrha djelimično izlazi iz ravni osnove, pa je sahat-kula dobila naziv Krivi toranj u Gračanici. To nije slučaj samo sa tom kulom nego i sa još nekim kulama poput onih u Gradačcu i Banjoj Luci. Tkom posljednje intervencije 2003. godine, sahat-kula je pokrivena bakarnim limom.

Ispod krova se nalaze četiri okrugla otvora okrenuta na sve četiri strane. Ti otvori su predviđeni za satove.

Reference[uredi | uredi kod]

  1. „Sahat kula u Gračanici”. Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH. Pristupljeno 9. 2. 2019.