SS-Totenkopfverbände

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

SS-Totenkopfverbände (sh. SS-ovi odredi mrtvačkih glava) su bile jedinice njemačke nacističke paravojne formacije SS zadužene za upravu i nadzor koncentracionih i logora za istrijebljenje. Dok je Totenkopf (sh. Mrtvačka glava) služio kao simbol za sve SS-jedinice, pripadnici Totenkopfverbändea su ga nosili na desnom okovratniku svoje uniforme kak bi se razlikovali od pripadnika drugih SS-formacija.

SS-Totenkopfverbände su osnovane 1933. godine kao nezavisna formacija u okviru SS-a, sa vlastitim činovima i organizacijom. U početku su pod njihovom kontrolom bili logori u Njemačkoj kao Dachau, Bergen-Belsen i Buchenwald, da bi poslije preuzeli logore u drugim zemljama kao Mauthausen u Austriji ili Auschwitz u okupiranoj Poljskoj. Tokom Drugog svjetskog rata su pripadnici SS-Totenkopfverbändea igrali ključnu ulogu u operaciji Reinhard, kao i drugim operacijama u svrhu provođenja konačnog rješenja jevrejskog pitanja odnosno Holokausta.

Dio SS-Totenkopfverbändea se već na početku rata priključio borbenim jedinicama Waffen-SSa, odnosno sudjelovao je u invaziji Poljske. U oktobru su te formacije objedinjene u 3. SS diviziju Totenkopf koja se istakla izuzetnom brutalnošću prema neprijateljskim zarobljenicima i civilima, te je tako već 1940. godine bila odgovorna za masakr u Le Paradisu.