Rusi dolaze (parola)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Za ostale upotrebe, v. Rusi dolaze.

Rusi dolaze (engl. The Russians are coming; rus. Русские идут) je parola koja se danas koristi u rusofobnim, dok se u prošlosti koristila u antisovjetskim krugovima kako bi se upozorilo na opasnost koju su Rusi i Rusija, odnosno Sovjetski Savez u prošlosti, predstavljaju po, prije svega zapadni, svijet.

Parola, pak, potiče od Drewa Pearsona, uglednog američkog novinara i kolumnista koji je zbog svojih lijevih stavova u godinama nakon Drugog, odnosno počecima Hladnog rata, žestoko kritizirao Jamesa Forrestala, ministra mornarice i obrane u administraciji predsjednika Trumana, poznatog zagovornika otvorenog suprotstavljanja Sovjetima. Pearson je tvrdio da Forrestal preuveličava opasnost koju predstavljaju Sovjeti i to tumačio ministrovim duševnim rastrojstvom. U jednoj svojoj kolumni je naveo anegdotu prema kojoj je Forrestala, dok se nalazio na svojoj ladanjskoj kući, jedne noći probudila brodska sirena te je skočio iz kreveta i počeo trčati po okolici i vrištati: "Rusi dolaze. Rusi dolaze. Oni su upravo ovdje. Vidio sam ruskog vojnika."

Forrestal je nedugo nakon toga bio smijenjen sa svog položaja te smješten u psihijatrijsko krilo Mornaričke bolnice u Bethesdi gdje je smrtno stradao u incidentu koji se najčešće tumači kao samoubistvo. Iako je njegov citat, za koji ne postoje nikakve nezavisne potvrde, bio namijenje kako bi ga ocrnio, vrlo brzo su ga prihvatili Forrestalovi antikomunistički i antisovjetski nastrojeni istomišljenici poput senatora Josepha McCarthyja, te je tokom sljedećih godina, kada je Hladni rat eskalirao postao jednostavan način da se opiše prijetnja koju predstvaljaju Sovjeti i njihove pristaše u zapadnim državama. U vojnim krugovima je, pak, opisivala mišljenje koje su vodeći stratezi NATO-pakta i drugih Zapadnih država imali tokom najvećeg dijela Hladnog rata, a prema kome se američke i druge zapadne vojske u slučaju Trećeg svjetskog rata zbog nisu mogle efikasno suprotstaviti invaziji Varšavskog pakta na Zapadnu Evropu bez korištenja nuklearnog oružja.

Parola je kasnije postala predmetom referenci u popularnoj kulturi, među kojima su najpoznatiji primjeri istoimena hollywoodska filmska komedija iz 1966. godine te istoimena epizoda popularnog BBC-jevog sitkoma Mućke.

Nakon završetka Hladnog rata su je u Rusiji i postsovjetskim državama kao svoju parolu preuzeli ruski nacionalisti, odnosno organizacije koje okupljaju rusku manjinu.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]