Reince Priebus

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Reince Priebus
načelnik štaba Bijele kuće
dezignirani
Preuzima dužnost
20. januiar 2017
PredsjednikDonald Trump (izabrani)
SucceedingDenis McDonough
predsjednik Republikanskog nacionalnog odbora
Preuzeo dužnost
14. januar 2011
PrethodiMichael Steele
predsjednik Republikanske stranke Wisconsina
Na položaju
2007–2011
PrethodiRichard W. Graber
SlijediBrad Courtney
Lični detalji
RođenjeReinhold Richard Priebus
18. 3. 1972. (1972-03-18) (dob: 52)
Dover, New Jersey, SAD
Politička strankaRepublican
Alma materUniversity of Wisconsin, Whitewater (BA)
University of Miami (JD)

Reinhold Richard "Reince" Priebus[1] (/ˌrns ˈprbəs/ 18. mart 1972 -) je američki pravnik i republikanski političar koji od 2011. vrši dužnost predsjednik Republikanskog nacionalnog odbora. Nakon izbora u novembru 2016. ga je novoizabrani predsjednik Donald Trump imenovao na mjesto načelnika štaba Bijele kuće, koje će preuzeti u januaru 2017. godine.

Rođen u porodici električara njemačkog porijekla i agentice nekretnina grčkog porijekla, Priebus je svoju političku karijeru započeo za vrijeme studija, priključivši se republikancima na Univerzitetu Wisconsina u Whitewateru. Nakon što je završio studij prava na Univerzitetu Miamija u Milwaukeeju je postao partner advokatske firme Michael Best & Friedrich LLP. Na razini države je stekao status jednog od najuglednijih pravnika. Prvi pokušaj aktivnijeg bavljenja politikom - izbori za senat Države Wisconsin 2004. - nije imao uspjeha, jer je poražen od demokratskog kandidata Roberta Wircha.

Usprkos toga je 2007. godine izabran za predsjednika Republikanske stranke Wisconsina, te se na tom mjestu istakao organizacijskim sposobnostima, kao i stvaranjem čvrstih veza Republikanske stranke sa Pokretom čajanki. Njegovi napori su na izborima 2010. godine rezultirali preuzimanjem mjesta guvernera i većine u oba doma državne skupštine Wisconsina, što je uspjeh koji je republikancima dugo vremena izmicao u toj tradicionalno demokratima privreženoj državi. Taj je uspjeh također lansirao karijere guvernera Scotta Walkera i kongresnika Paula Ryana, koji će postati i istaknute republikanske ličnosti na nacionalnoj sceni.

Priebus se nakon toga 2011. kandidirao na izborima predsjednika Republikanskog nacionalnog odbora (RNC), na kojima je uspio smijeniti Michaela Steelea. Pod njegovim vodstvom je stranka na izborima 2012. doživjela neuspjeh u pokušaju da preko kandidata Mitta Romneya preuzme Bijelu kuću; Priebus je usprkos toga uspio zadržati mjesto predsjednika RNC. To je iskoristio kako bi naručio detaljno istraživanje o uzrocima izbornog poraza, a koga su američki mediji proglasili "autopsijom stranke". Rezultat je bio dokument objavljen u proljeće 2013. godine, u kome se navodi kako bi se stranka, ukoliko se želi ravnopravno natjecati sa demokratima na nacionalnoj razini, mora po svojim stavovima pomicati prema centru, odnosno uložiti veći napor da bi na svoju stranu pridobila crnce, Hispanoamerikance i druge pripadnike manjina. Pod Preibusovim vodstvom je stranka na izborima 2014. postigla veliki uspjeh, te je od demokrata preuzela većinu u Senatu.

Priebus je igrao važnu ulogu u predsjedničkim izborima 2016. godine, prije svega u fazi stranačkih predizbora. U njima je zauzeo i čvrsto držao neutralan stav, smatrajući da se stranka, bez obzira na žestinu neslaganja među kandidatima, mora ujediniti oko nominiranog kandidata. Nakon što se ispostavilo da će to biti Trump, Preibus je, za razliku od velikog dijela stranačkog establišmenta, koji je pozivao na bojkot izbora, nezavisne kandidature ili, čak, javno podržavao demokratsku kandidatkinju Hillary Clinton, njemu pružio ne samo nedvosmislenu podršku nego i svoje bogato iskustvo terenskog organizatora stavio na raspolaganje. Zbog toga mu se velikim dijelom upravo njemu pripisuje Trumpova pobjeda na izborima.

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. „Reince Priebus”. GOP.com. Republican National Committee. Arhivirano iz originala na datum 2016-12-17. Pristupljeno 1. XII 2014. 

Vanjske veze[uredi | uredi kod]

Stranačke/partijske dužnosti
Prethodi:
Richard W. Graber
predsjednik Republikanske stranke Wisconsina
2007–2011
Slijedi:
Brad Courtney
Prethodi:
Michael Steele
predsjednik Republikanskog nacionalnog odbora
2011–
Trenutno na položaju
Političke funkcije
Prethodi:
Denis McDonough
načelnik štaba Bijele kuće
dezignirani

preuzima dužnost 2017
Trenutno na položaju