Razgovor s korisnikom:Gergoylo

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Pozdrav, Gergoylo! Dobrodošli na Wikipediju na srpskohrvatskom jeziku!
Wikipedia je projekt slobodne internetske enciklopedije koju svako može uređivati.

Ako se prvi put nalazite na Wikipediji i želite joj doprinositi, preporučamo da odvojite nešto vremena i proučite pet osnovnih načela, te se upoznate sa Wikipedijinim smjernicama i preporukama. Ako vam zatreba pomoć pri uređivanju, možete da pregledate stranice pomoći i prođete kroz uvodni kurs/tečaj.

Na stranicama za razgovor uvijek se potpisujte: bilo da utipkate 4 tilde ~~~~ bilo da kliknete na ikonu na traci za uređivanje. Izmjene članaka se nikad ne potpisuju.

Na stranici Nedavnih izmjena možete saznati za nove zanimljive članke, ko je trenutno aktivan, odnosno šta se trenutno na Wikipediji radi. Na stranici Pijace možete pročitati o novostima na Wikipediji i obratiti se zajednici, bilo da sudjelujete u diskusijama ili postavljate pitanje.

Nadamo se da će vam ovdje biti ugodno, te da ćete svojim doprinosima postati stalni saradnik - Wikipedijanac! Ako imate bilo kakva pitanja, slobodno se obratite meni ili drugim urednicima na Pijaci. Još jednom, dobrodošli na Wikipediju i sretan rad!

Hello and welcome to the Serbo-Croatian Wikipedia! We appreciate your contributions. If you do not speak Serbo-Croatian, that's no problem. Talk to us via our village pump in your native language or find and contact users who speak your language. We hope you enjoy your time here!

--Dcirovic (razgovor) 18:37, 20 svibanj-мај 2014 (CEST)

Kraljevske porodice[uredi kod]

Mislim da bi u popisu kraljevskih porodica trebalo da budu navedene samo one koje su zaista kraljevske, odnosno one na čijem se čelu nalazi šef države u zemlji koja je danas monarhija. Ostale (bivše kraljevske porodice) mogu se navesti u popisu "dinastija" ili slično. Takođe, vanjski linkovi ne treba da budu uključeni u sam tekst članka, nego se mogu navesti kao reference u odgovarajućem delu članka ili se uvrstiti u popis vanjskih linkova na kraju članka. --Igor Windsor (razgovor) 17:57, 22 svibanj-мај 2014 (CEST)

To nije kraljevska porodica po definiciji pošto u njih mogu da spadaju na pr. i svrgnute porodice: http://en.wikipedia.org/wiki/Royal_family#Deposed_royal_families. Mislim da ipak treba da se pridržavamo definicija sa engleske wikipedije pošto u ovom slučaju teško da su neki drugi izvori tačniji. Stoga predlažem da se vrati članak kako je bio i onda raspravi ako je potrebno u razgovoru. Ali u svakom slučaju nije bilo razloga za intervenciju. Štaviše, članak je jako koristan jer uključuje sve kraljevske porodice sa naših prostora, a znamo da nemamo nijednu vladajuću dok imamo mnogo bivših. Gergoylo (razgovor) 00:38, 23 svibanj-мај 2014 (CEST)
Treba praviti razliku između "kraljevske porodice" kao društvene institucije, koja ponegde može imati i položaj definisan ustavom i nije vezana za to koje prezime nosi porodica koja zauzima taj položaj, s jedne strane, i "dinastije", s druge strane, koja može biti "Burbon", "Brandenberg", "Karađorđević" i sl. "Kraljevska porodica" kao institucija ne može postojati u republikama, pa ni na en.wiki nema članaka o portugalskoj ili srpskoj kraljevskoj porodici. Takođe, vanjske linkove ne treba unositi u tekst članka. --Igor Windsor (razgovor) 09:32, 23 svibanj-мај 2014 (CEST)
Bez zapetljavanja, molim. Prvo ste rekli da kraljevska porodica mora biti vladajuća da bi ušla u sh wikipediju, a sad kad sam pokazao da ni na en wikipediji ne prave tu razliku pa mogu i one svrgnute, sad izmišljate novi uslov "kraljevske porodice kao institucije". Vi ne želite diskusiju već svađu. Vraćam izmjene jer ste ostali bez argumenata. Gergoylo (razgovor) 15:08, 23 svibanj-мај 2014 (CEST)

Upozorenje[uredi kod]

Ja doista ne znam tko stoji iza ovog nicka i radi li se o našem novom korisniku ili osobi s neke od drugih Wikipedja, ali to je in concreto sasvim irelevantno. Diskusiju sam popratio ovdje nakon zaključavanja, a zaključao sam članak na molbu jednog od kolega, koji je prije mene (s obzirom na moje stvarne obveze) uočio da je došlo do uređivačkog rata među korisnicima. Uređivački ratovi na Wikipediji, ukoliko su kontraproduktivni kao u ovom slučaju, nisu dozvoljeni te se, preventivno, članci zaključavaju kako bi se isti izbjegli. To ne znači da se korisnicima onemogućava rad na članku, već da se provode mjere prevencije i sprečavanja konflikata među korisnicima. Postoje stranice za razgovor korisnika i samog članka gdje suradnici mogu diskutirati oko spornih detalja i usuglasiti verziju kakvu smatraju ispravnom. Ukoliko korisnici odbijaju takvu soluciju, logično je zaključiti da se radi o nekom od oblika opstrukcije rada bez volje da se članak poboljša. Toliko o tome.

Što se jezika i obraćanja tiče, ovdje ću te upozoriti da je apsolutno nedozvoljeno obraćati se bilo kome na takav način na ovoj Wikipediji, bilo da sam to ja, kao administrator, bilo da je to kolega Igor, kao jedan od naših najkvalitetnijih korisnika. Nazivati nekoga "manipulatorom" ili ga optuživati da čini "niske" radnje i štosiveć izgovorio u tim porukama je apsolutno nedozvoljeno i sljedeći put će biti sankcionirano. Ovo je upozorenje, radi se o prvom ovakvom ispadu, ali sljedeći više neće biti toleriran. Nadam se da sam bio jasan.

Ako postoje ikakve nedoumice i pitanja, potreba za objašnjenjem, slobodno se obrati meni ili nekom od drugih administratora, ali na kulturan i civiliziran način, a ne s onom bad cop-good cop manirom. Hvala lijepa --Biljezim se sa štovanjem,Poe 12:47, 24 svibanj-мај 2014 (CEST)

Hvala na informaciji. Radi se o tome da Igor Windsor ignorira činjenice da kraljevska porodica nije ono što on tvrdi da jeste već ono što je napisano na en wiki. Osim toga, nije diskutovao tamo gdje je to predviđeno tj. na razgovoru samog članka, već na korisničkom profilu. Tako se na razgovoru članka ne vide ni argumenti ni kontraargumenti pa si možda propustio da ih pročitaš (imaš ih gore iznad na razgovoru ovog mog profila). I ne znam kakvo je pravilo na sh wiki, ali generalno na wiki npr. na en staž korisnika ne smije igrati nikakvu ulogu tj. i novi i stari korisnici su ravnopravni. Tako da molim da se članak otključa da bi se rasprava argumentima mogla obaviti na razgovoru članka gdje joj je i mjesto, ili da se članak vrati/otključa bez odlaganja na osnovu gornje rasprave. Nije mi bila namjera nikog vrijeđati nego sam pročitao na pravila en wikipedije koja su sasvim ločigna i ok pa mi ovakva "ležernost" na sh wiki pomalo ide na živce i dao sam se isprovocirati (nadam se da to nije uvreda). Gergoylo (razgovor) 07:49, 25 svibanj-мај 2014 (CEST)
Slažem se da nečiji "staž" na wikipediji nije bitan. S druge strane, ozbiljno sumnjam u to da vaš jedini cilj uređivanja tog članka jeste da u njega ubacite natuknicu po kojoj neki Omerbašići predstavljaju nekakvu bosansku kraljevsku porodicu, kao i vanjski link koji vodi na jedan opskurni članak na jednako opskurnom portalu. --Igor Windsor (razgovor) 11:46, 25 svibanj-мај 2014 (CEST)
Naravno, uz kotromanićevsku, crnogorsku, srbijansku... To koga smatraš opskurnim nikog ne zanima, po pravilima je jedino važno ima li sadržaj izvore. Držimo se pravila. Gergoylo (razgovor) 20:51, 29 svibanj-мај 2014 (CEST)
Koliko je meni poznato, stranica za razgovor se može uređivati iako je sam članak zaključan --Biljezim se sa štovanjem,Poe 14:56, 25 svibanj-мај 2014 (CEST)
Tačno ali dotični "windsor" nije tamo ni pokušao raspraviti nego je odmah zatražio zaštitu jer mrzi te omrbašićevce... Znači, krši pravila radi čega ja i molim da se otključa. Naravno da bih bez odlaganja postavio i omebašićevsku i kotromanićevsku i petrovićku i ostale a evo baš nađoh i obrenovićevsku pa što ne i oni. Ko su to karađorđevići ili danci ili belgijanci ili windsori da budu samo oni izlistani i tu ovaj njihov štitonoša "windsor" (sve nešto imam osjećaj da je to neki s "dvora" karađorđevaca). Je li ovo naša wikipedija ili nije? (Misli se na region) Gergoylo (razgovor) 20:51, 29 svibanj-мај 2014 (CEST)
Nitko nikog ne mrzi niti je itko ovdje ičiji štitonoša. Kolega Igor ne krši pravila, dapače, ona se poštuju u cijelosti i sve je izvršeno po pravilima. S druge strane, ti si, na što je Igor jasno ukazao, prekršio nekoliko, istina sporednih, ali svejedno, pravila uređivanja članaka. Nadalje, zaključavanje članka nije tražio kolega Igor, nego kolega Vitek, čijoj procjeni također vjerujem tako da se informiraj sljedeći put prije nego optužuješ. Ispričavam se na ovome, radi se o mojoj pogrešci. Kolega Vitek nije imao veze s ovim. Ispričavam se još jednom. Što se ostalog tiče - posljednji put ponavljam, i ovo je moja zadnja, ako imaš namjeru doprinositi na članku i vršiti izmjene, imaš stranicu za razgovor za dogovor s Igorom i ostatkom zainteresiranih suradnika. To što on nije potegao raspravu tamo ne znači da ti ne možeš. Imaš to pravo, iskoristi ga, u suprotnom ovo nema smisla i ispada da samo trolaš imenski prostor bez stvarne volje za dogovorom. Članak se, dakle, neće otključavati, a ako nemaš namjeru preseliti raspravu na stranicu za razgovor, smatrat ću da si odustao od izmjena i ovu raspravu, što se mene tiče, smatrati završenom. Nemam ja vremena se sada prepirati oko trivijalnosti. I, dakako, još jednom vidim li ikakvo pretpostavljanje loše namjere, etiketiranje "mržnjom" i "štitonošama" i sličnim glupostima, bit ću prisiljen primijeniti kratkotrajne, ali strože sankcije da se to zaustavi. Hvala lijepa --Biljezim se sa štovanjem,Poe 21:24, 29 svibanj-мај 2014 (CEST)
Pošto priznaješ da "windsor" traženjem zaključavanja prije diskutovanja u razgovoru članka nije slijedio pravila (koja ako važe za mene, važe i za njega) nema potreba ni da ovdje nastavaljamo, a naročito ne s nekim ko koristi argument autoriteta tipa "i ovo je moja zadnja". Samo naprijed s virtuelnom "sh" jugoslavijom pod windsorima za koje sem karađorđevaca nijedna druga dinastija s naših prostora ne postoji. A i zamisli "slučajnosti" - da baš lik s računom "windsor" pazi koje dinastije s naših prostora smiju biti izlistane a koje ne smiju u članku o dinastijama. Gergoylo (razgovor) 14:50, 2 jun-липањ 2014 (CEST)