Razgovor o šablonu:Infokutija pisac

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Postoji alternativna verzija šablona {{Infokutija03 pisac}} temeljena na kombinaciji engleske (koja koristi jednostavniji {{Infobox}} i francuske verzije (koja koristi kompliciraniji Infobox V2). Mislim da bi se mogla koristiti umjesto ove, ali ne bih to mijenjao naprečac. --OC Ripper 18:22, 27 rujan-септембар 2011 (CEST)

Isto kao i sa filmom - stvara grešku u realizaciji --Biljezim se sa štovanjem,Poe 19:26, 23 decembar-просинац 2014 (CET)

Parametri[uredi kod]

@Edgar Allan Poe, OC Ripper: parametar data27 se sada pojavljuje dvaput. Mislim da je ideja bila ova: "ako je zadan potpis, razdvoji ga horizontalnom linijom". GregorB (razgovor) 20:20, 23 decembar-просинац 2014 (CET)

Za konkretnu ideju pitaj Rippera, ja se ne sjećam da sam uređivao ovaj šablon; on će svakako bolje poznavati kod. No, bio on dupli ili ne, bez njega ne valja --Biljezim se sa štovanjem,Poe 21:34, 23 decembar-просинац 2014 (CET)
Hm, ovdje sam ipak malo promašio, label27 je trebao biti label28, mislim. Ali generalno to bi trebala biti ideja. GregorB (razgovor) 21:42, 23 decembar-просинац 2014 (CET)

Edgar Allan Poe, izmjene su nažalost i organizacijski i estetski korak unatrag. --Orijentolog (razgovor) 13:32, 12 januar-сијечањ 2015 (CET)

Organizacijski? --Biljezim se sa štovanjem,Poe 13:33, 12 januar-сијечањ 2015 (CET)
Da, zanima me zašto je maknut {{Infobox}} i zamijenjen starim kompliciranim kodom? --Orijentolog (razgovor) 13:35, 12 januar-сијечањ 2015 (CET)
Oko estetike ćemo kasnije, to je stvar ukusa, nema smisla prepirati se oko toga. Kompromis će se postići. Zašto je uklonjen infobox? Iz prostog razloga što ja ni na {{Infobox}} ni na {{Infobox vcard}} nisam mogao izvesti ono što sam mogao s kodom. Ne znam može li se to uopće (vjerojatno da, al' stvarno nisam toliko dobar s tim šablonom, čak ga se i plašim pomall). S druge strane, oba ta šablona pate od jedne boljke, a to je - vizualna nakrcanost. Širina onih okvira se može urediti ručno, to je najmanji problem kao i dizajn pojedinih parametara, ali svi ti šabloni djeluju kao nagomilana hrpa podataka bez neke preglednosti i mene svaki puta zabole oči kad to idem iščitavati, pogotovo ako se radi o većem popisu (recimo, pogledaj na članku o Sartreu, koji ima dva šablona, kako kod parametra utjecaj izgleda ta lista... šablon je grozan). Ovako bi se, ako ništa, dobilo na preglednosti i postojala bi jasna grupacija podataka po nekakvom kriteriju, a ne sve skupa nabacano. Ako se to da realizirati preko Infoboxa (odnosno, ako ima negdje upustvo kako) nikakvih problema - budem se uhvatio toga, ali ovo mi djeluje prosto nagomilano za šablom u kojemu je većina tekst i u kojemu se mogu javiti jako dugi nazivi (recimo, Zolini Rougon-Macartovi). Ovako uzak šablon ima smisla kod "brojčanih" podataka kojima se ti mahom baviš, ali kod teksta me prosto zabole oči --Biljezim se sa štovanjem,Poe 13:41, 12 januar-сијечањ 2015 (CET)
I naravno, stari kod jest kompliciraniji, svjestan sam toga, ali gore sam rekao zašto je, trenutno, praktičniji po meni. Ako bi se kakvi problemi pri uporabi i javili, meni neće biti problem to riješiti :) --Biljezim se sa štovanjem,Poe 13:53, 12 januar-сијечањ 2015 (CET)
Edgar Allan Poe, gledajući članak o Sartreu složio bi se oko vizualne nakrcanosti labela dolje desno kod "Osnovnih podataka" (bijela slova na plavoj podlozi), ali sve se može srediti unutar {{Infobox}}. Moram malo detaljnije proučiti što si ubacivao i izbacivao... --Orijentolog (razgovor) 14:12, 12 januar-сијечањ 2015 (CET)
Edgar Allan Poe, trenutna verzija bila bi po meni krajnji maksimum što se dimenzija tiče. Što ti kažeš? Predlažem i da se konačno riješimo uticaja/utjecaja, na način da stavimo Inspiracija (Od/Na). --Orijentolog (razgovor) 15:01, 12 januar-сијечањ 2015 (CET)
@Orijentolog:: Što se inspiracije i utjecaja tiče, slobodno. Nema nikakvih problema. Nisam previše izbacivao, a mislim da nisam dodao ništa (možda se varam, al' baci oko). Ono što sam izbacio su bili uglavnom suvišni i nepotrebni podaci. Neke sam parametre preimenovao jer su bili pogrešno etiketirani. Što se dimenzija tiče, sada se desio novi problem - tekst u šablonu (desna strana) je preglomazan u odnosu na lijevu stranu i sad izgleda krajnje neusklađeno. {{Infobox}} je iz meni nepoznatog razloga krajnje ograničen što se nekih estetskih detalja tiče. Ovkva veličina teksta ne može ostati jer je sada preglomazno i još nepreglednije (sitniji tekst je bolji - onaj moj je koristio 85%). Etnicitet samo po sebi je nebitan i smatram ga pretjeranim cjepidlačenjem. Isto tako, valjalo bi grupirati parametre, ovako je opet nesuvislo naslagano i prilično besmisleno. Potpis bi isto trebalo izdvojiti jer ovako nepotrebno širi i stvara glomazan šablon. Što se inspiracije tiče, ovako se ponovo ne rješava puno jer, iako će popis biti nešto "manji " vizualno, opet će djelovati nezgrapno u odnosu na ostatak šablona. Tablica je tu najbolje rješenje --Biljezim se sa štovanjem,Poe 15:23, 12 januar-сијечањ 2015 (CET)
Edgar Allan Poe, a ovako, da se smanji oboje na istu razinu? Etnicitet nedvojbeno mora ostati ako je korišten, u protivnom dolazi do problema. Recimo znam da je SardarMoritz u dosta članaka stavljao etnicitet=Židov/Jevrej uz reference, a ako ih šablon popapa onda će mu u izvorima iskakati errori (zbog daljnjih "ref name"). Što se grupiranja tiče, to nisi napravio loše, dapače puno bolje što nego sada (JeSuisEdgar!), a glede potpisa to treba ograničiti na kojih 100x100px i stvar je riješena. --Orijentolog (razgovor) 16:30, 12 januar-сијечањ 2015 (CET)
@Orijentolog:: što se etniciteta tiče, ako je tako, onda uredu. Ja sam to mislio "podvaliti" pod nacionalnost, ali ako stvara probleme, onda nema problema. Neka stoji. Što se grupiranja tiče... opet ga nisi proveo ili si mislio da to ja sredim kao i ranije? Potpis treba biti realiziran kao kod političara, da bude posebno, da ne grebe poseban parametar s lijeve strane i da ne bude nametljiv. O veličini se da diskutirati. Što se ostalog tiče, mislim da se desio neki nesporazum. Naime, ja se nisam bunio na izvorne dimenzije teksta u ovoj verziji šablona. One su bile uredu (mada bi se naslovi headera mogli malo povećati). Meni je jedina zamjerka bila preglednost, a ista se, nažalost, u ovoj konstelaciji još uvijek ne riješava. Valjalo bi inspiraciju ili izbaciti ili je nekako grupirati (recimo, u tablicu?) da ne odudara od ostatka šablona i valjalo bi izdvojiti znamenita djela jer u nekim verzijama što sam vidio (recimo Colette) zbog direktnog prijenosa to sada izgleda grozno (i ima potencijal da izgleda groznije ako su duga djela) na onako kako sam ja izveo s malim razmakom, pri čemu se dobiva na preglednosti. Dakle, moja zamjerka nije bila veličina tako da valja vratiti veličinu teksta na izvornu, već preglednost i struktura, a to nisam mogao, niti znao riješiti u šablonu. U kodu znam radit jer omogućava briljantnu manipulaciju, zato ga favoriziram jer može realizirati kompromis. Šablon ograničava --Biljezim se sa štovanjem,Poe 21:19, 12 januar-сијечањ 2015 (CET)
Edgar Allan Poe, točno da nisam radio grupiranja kad trenutno nemam nešto vremena, iako se to brzo preslaže. Što se tiče inspiracije, nju bi riješio ili na klasičan način (kao u {{Infokutija filozof}}, ili bi ostavio nešto slično postojećem, ili bi stavio ono zaklapanje/otvaranje na klik. Ponuđeno rješenje s dva stupca (kao kod filmova i serija u infokutiji filmaša) po meni nikako nije dobro jer jedno može zjapiti prazno, što je kod tih filmaša čest slučaj (v. npr. ovdje). --Orijentolog (razgovor) 21:38, 12 januar-сијечањ 2015 (CET)
@Orijentolog: Zaklapanje, nažalost, otpada jer ta funkcija u šablonima ne radi iz meni nekog nejasnog razloga. Netko je prčkao negdje nekad i to se kod nas deaktiviralo. Nitko nije uspio skontati zašto. U navigacijskim kutijama radi, ali u samim šablonima ona na taj način, koliko se sjećam, ne funkcionira. Kod režisera radi jer je kod, a ne sam šablon. Ali da, solucija sa zaklapanjem bi bila idealna, s tim da se gore napravi plavi header kao u ostatku članka. Klasično rješenje tog problema je glavni razlog zašto sam se bacio na promjenu ovog šablona tako da ja predlažem kombinaciju ovog modela sa zaklapanjem ako je izvedivo? (Inače, što se filmaša tiče, planiram izraditi novi šablon za iste i za glumce već neko vrijeme pa ćemo vidjet da se poprave trenutni nedostaci).
Što se ostalog tiče, nisi rekao? Slažemo li se onda da se izdvoje znamenita djela u poseban header u sklopu opusa, da se potpis regulira kao posebni header ali na nekih... 120px i da se neznatno povećaju naslovi headera da ovi dobiju na dimenziji? Grupiranje budem odradio ja po ranijem ključu :) --Biljezim se sa štovanjem,Poe 22:24, 12 januar-сијечањ 2015 (CET)
I da, još 2 stvari - zamijenio bi "drugove" s rodno (a, nažalost, i politički) neutralnijim terminima supružnik i partner(ica) zbog inih razloga i isto kao i djela bi izdvojio nagrade radi bolje preglednosti i duljine teksta --Biljezim se sa štovanjem,Poe 22:27, 12 januar-сијечањ 2015 (CET)
Edgar Allan Poe, prvo obrati pozornost na najnovije promjene. Meni inače nije funkcionalno da se izdvajaju djela iz opusa jer to dvoje su zapravo sinonimi, možda eventualno trenutni "Opus" preimenovati u "Stvaralaštvo", a Opus ostaviti za djela i nagrade? --Orijentolog (razgovor) 22:30, 12 januar-сијечањ 2015 (CET)
@Orijentolog: Vidio sam da si grupirao. Školovanje bi zamijenio s obrazovanjem jer, eto, zvuči učenije... šalim se, dakako, zamijenio bih jer je ovaj header toliko uzak (što ne bi bio problem s {{Infobox vcard}}) da se kvačica na Š skoro ne vidi. I ovo obrazovanje bi prebacio prije parametra alma mater jer se ono odnosi na sve škole, čak i srednje i osnovne ako su poznate, a alma mater na sveučilište, koje ide kronološki kasnije. Ovo ostalo nije sređeno još?
Isto tako bih izbacio ovo koordinate počivališta; ne bih sad reklamirao groblja uokolo, djeluje mi neukusno...
Što se opusa tiče.... ona se tehnički ne bi izdvojila, bila bi nastavak, ali... hmmm... nisam pametan, nisam to doživio kao izdvajanje. Ja bih to stavio kao popis, a ne kao klasični parametar jer je nepregledno, rekoh ti. Kad se nakrca, postaje nepregledno i nagomilano. Mislim, opus i stvaralaštvo su isto sinonimi, ja bih to stavio kao: "Opus" (u sklopu kojeg idu period, književni period, vrste), a onda nakon toga "Znamenita djela" i "Nagrade" koja bi i dalje bila u sklopu toga, samo istaknuta zbog važnosti? --Biljezim se sa štovanjem,Poe 22:40, 12 januar-сијечањ 2015 (CET)
Edgar Allan Poe, glede obrazovanje vs. školovanje, meni je bitno da ne budu identični header i label. Onda radije obrnuto, umjesto dva obrazovanja. Kažem, nemojmo ništa izbacivati ako se ranije koristilo, netko je mogao potrošiti vrijeme na traženje koordinata da bi se sad tako bez razloga izbacilo. Što se ostalog tiče, ajd pokušaj malo modelirati sam jer trenutno nemam puno vremena da to radim sam. --Orijentolog (razgovor) 22:48, 12 januar-сијечањ 2015 (CET)
@Orijentolog: - dogovoreno. Napravit ću par izmjena pa ćemo vidjet. Istina, nisi mi rekao što je sa supružnicima i partnerima? --Biljezim se sa štovanjem,Poe 22:51, 12 januar-сијечањ 2015 (CET)

Evo, dakle, rezime mog rada. Perasporedio sam neke parametre da imaju nekakav logički slijed i izvršio izmjene obrazovanje/školovanje. Headere sam neznatno proširio da ne budu baš priljepljeni uz sam tekst. Sredio sam pitanje utjecaja i to na način da ne stvara crtu između ako nemaju oba, što je veliki pomak u smislu funkcionalnosti i estetike tog dijela šablona. Promijenio sam nazive u rodno neutralnije sukladno vlastitom prijedlogu i povećao potpis na 120px. Parametar o periodu sam izdvojio kao header jer će ljepše izgledati stilski i, na koncu, izdvojio sam djela i nagrade. Sada, tamo stoji lista jer unatoč svim naporima nisam mogao naći nikakvu solciju izuzev ove da štima pa, vjerujem neće biti problem ako ta "lista" piše iznad. @Orijentolog: - čekam komentare :D --Biljezim se sa štovanjem,Poe 02:31, 13 januar-сијечањ 2015 (CET)