Rambo III

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Rambo III
Režija Peter MacDonald
Producent Buzz Feitshans
Mario Kassar
Andrew G. Vajna
Scenario Likovi
David Morrell
Scenarij
Sylvester Stallone
Sheldon Lettich
Uloge Sylvester Stallone
Richard Crenna
Marc de Jonge
Kurtwood Smith
Sasson Gabai
Spiros Focas
Muzika Jerry Goldsmith
Fotografija John Stanier
Montaža O. Nicholas Brown
Andrew London
James R. Symons
Edward Warschilka
Distribucija TriStar Pictures
Datum(i) premijere 1988.
Trajanje 101 min.
Zemlja  Sjedinjene Države
Jezik engleski
Budžet 62.000.000 dolara
Kronologija

Prethodi: Sl(ij)edi:

Rambo 2 Rambo 4
Rambo III na Internet Movie Database

Rambo 3 (eng. Rambo III), američki akcijski film redatelja Petera MacDonalda iz 1988. godine, treći iz serijala o vijetnamskom veteranu Johnu Rambu (Sylvester Stallone).

Film je premijerno prikazan 25. svibnja 1988. Unatoč budžetu od 65 milijuna USD, film je podbacio na kino blagajnama ostvarivši prihod od 50 milijuna USD, što je za duže vrijeme prekinulo serijal.

Treći dio Ramba nalazi se u Guinnessovoj knjizi rekorda kao najnasilniji film sa 221 nasilnim činom i minimalno 108 nasilnih smrti.[1]

Radnja[uredi - уреди | uredi kôd]

John Rambo, vijetnamski veteran, povukao se nakon događaja iz drugog dijela u budistički hram na Tajlandu. Pukovnik Rautman dolazi k njemu i traži ga da mu se pridruži u misiji opskrbljivanja oružjem afganistanskih Mudžahedina, koji se bore protiv snaga Sovjetskog Saveza. Rambo odbija zadatak, no predomišlja se kada dozna da je pukovnik Trautman (Richard Crenna) sovjetski zarobljenik u Afganistanu.

Glavne uloge[uredi - уреди | uredi kôd]

Produkcija[uredi - уреди | uredi kôd]

Sovjetsku ratnu tehniku u filmu čine američki poluguseničar/oklopni transporter M3 iz Drugog svetskog rata, oklopna vozila Alvis FV603 Saracen, BRDM-2, BTR-60, izviđačka kola UAZ-469 i Dajmler Feret MkII, vojni kamioni ZIL-157, GMC M-135, AIL M-325, samohodno protivavionskooruđe ZSU-23-4, tenk T-55, kao i neidentifikovani tenk koji podsećaa na američki tenk M26 Peršing. Na granici sa Pakistanom, ulogu sovjetskih aviona koji patroliraju preuzeli su avioni F-15. Helikopteri sovjetske armije dolaze u dve varijante, srednjoj i teškoj, i oba su francuske proizvodnje. Transportni helikopter Aerospasjal SA 330 Puma je modifikovan dodavanjem bočnih krila tako da podseća na Mi-24. Drugi helikopter je isto tako izmenjeni SA 342 Gazela. Na puške AKS i AKM su instalirani američki bacači granata M203 i optički nišani. U jednoj sceni, sovjetski mitraljezac puca iz britanskog mitraljeza Luis iz 1916. godine.

Zanimljivosti[uredi - уреди | uredi kôd]

Političke kontroverze[uredi - уреди | uredi kôd]

Neki kritičari su isticali loše vreme premijere filma, 10 dana posle početka sovjetskog povlačenja iz Avganistana i sa njegovim naglašenim antisovjetskim tonom, koji je ignorisao otvaranje Sovjetskog Saveza prema zapadu za vreme Mihaila Gorbačova, što je znatno promenilo sliku o Sovjetskom Savezu u vreme kad je film sniman.[3] Film zbog toga nije prikazivan u Sovjetskom Savezu.

U originalnom verziji, film se završava citatom: „Ovaj film je posvećen hrabrim avganistanskim mudžahedinima“. Posle napada 11. septembra 2001. godine i rata u Avganistanu, citat je promenjen u „Ovaj film je posvećen plemenitom avganistanskom narodu“ i dodat je citat: „Ja sam poput metka, napunjen olovom i stvoren da ubijam“.

Bilješke[uredi - уреди | uredi kôd]

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi kôd]