Rafael Ángel Calderón Guardia

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Rafael Ángel Calderón Guardia

Mandat
8. svibnja 1940. – 8. svibnja 1944.
Prethodnik León Cortés Castro
Nasljednik Teodoro Picado Michalski

Rođenje 10. ožujka 1900.
Kostarika San José, Kostarika
Smrt 9. lipnja 1970.
Kostarika San José, Kostarika
Supruga Yvonne Clays Spoelders
Rosario Fournier Mora
Vjera katolik

Potpis
Firma Rafael Angel Calderon Guardia.jpg

Rafael Ángel Calderón Guardia (San José, 10. ožujka 1900. - San José, 9. lipnja 1970.) je bio kostarikanski političar koji je od 1940. do 1944. godine obnašao dužnost predsjednika Kostarike. Tokom Drugog svjetskog rata, Calderón je 6. prosinca 1941. godine objavilo rat Trećem Reichu. Rat je imao prilično pozitivan utjecaj na kostarikansko gospodarstvo, ali je također poticao rast korupcije.

Ipak, Calderón je u historiji Kostarike znatno važniji zbog događanja tokom 1948. godine. Naime, Calderón se ponovo kandidirao za predsjednika, a protukandidat mu je bio Otilio Ulate. Nakon službenih rezultata, ispostavilo se kako je Ulate pobjednik izbora, što se nije svidjelo tadašnjim vlastima. Zakonodavna skupština je glasovanjem poništila izbore u korist Calderóna, ali je to ubrzo dovelo do građanskog rata u kojemu su državne snage poražene. Nakon poraza, Calderón je s obitelji emigrirao u Meksiko.

Godine 1958., uz pomoć stranih diktatora pokušao se vratiti na vlast u Kostariki, ali kada mu to nije uspjelo, vratio se kao obični građanin. Kasnije je obavljao neke političke funkcije, uključujući i onu veleposlanika u Meksiku od 1966. do 1969. godine. Preminuo je 9. lipnja 1970. godine.