José María Castro Madriz

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
José María Castro Madriz
José María Castro Madriz

Mandat
8. svibnja 1847. – 16. studenog 1849.
Prethodnik José María Alfaro Zamora
Nasljednik Miguel Mora Porras (v.d.)

Mandat
8. svibnja 1866. – 1. studenog 1868.
Prethodnik  Jesús Jiménez Zamora
Nasljednik Jesús Jiménez Zamora

Rođenje 1. rujna 1818.
Kostarika San José, Kostarika
Smrt 4. travnja 1892.
Kostarika San José, Kostarika
Politička stranka Liberalna stranka
Supružnik Pacífica Fernández Oreamuno

Potpis

José María Castro Madriz (San José, 1. rujna 1818. - San José, 4. travnja 1892.) je bio kostarikanski advokat, akademik, diplomat i političar, obnašatelj dužnosti prvog predsjednika Kostarike (dotad je titula bila ona šefa države). Castro Madriz je u dva navrata služio kao predsjednik Kostarike, prvi put od 1847. do 1849., a drugi put od 1866. do 1868. godine. Oba njegova mandata prekinuo je vojni puč. Kao šef države, Castro Madriz je 31. kolovoza 1848. svečano proglasio nezavisnost Kostarike i tako konačno dokinuo sve veze s bivšom državnom zajednicom Savezne Republike Centralne Amerike.

Castro Madriz je rođen u San Joséu, 1. rujna 1818. godine. Školovao se na Sveučilištu u Leónu, u Nikaragvi, gdje je diplomirao filozofiju i doktorirao pravo. Prije i nakon što je služio kao predsjednik, Castro Madriz je obavljao brojne javne funkcije - ukupno 16 godina bio je rektor nacionalnog Sveučilišta, u nekoliko je navrata bio ministar te ambasador. Od 1860. do 1866. te opet od 1870. do 1873., Castro Madriz je služio i kao predsjednik Vrhovnog suda, a u dva je navrata predsjedavao i zakonodavnim tijelima. Castro Madriz je tako jedini političar u povijesti Kostarike, uz Ricarda Jiméneza Oreamuna, koji je vodio sve tri grane vlasti.

Castro Madriz je često javno istupao protiv utjecaja Katoličke crkve, a bio je i aktivan mason. Također, u vrijeme kada su mnoge kostarikanske vlade prakticirale cenzuru, Castro Madriz je oštro branio slobodu tiska. Ipak, njegova ustavna reforma iz 1848. uvela je najograničenije pravo glasa u povijesti nezavisne Kostarike. Kao osoba bez jasne stranačke podrške, Casrto Madriz je bio laka meta vojnih pučista. Castro Madriz je bio izrazito utjecajan u kabinet predsjednika Próspera Fernándeza Oreamuna te je glavni odgovorni za usvajanje antiklerikalnih zakona njegove vlade.

Njegova supruga bila je Pacífica Fernández Oreamuno, najpoznatija po tome što je 1848. dizajnirala zastavu Kostarike. Castro Madriz je, sa samo 29 godina, bio najmlađa osoba u povijesti koja je obnašala funkciju predsjednika Kostarike.