Radivoje Popović

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Radivoje Popović
Datum rođenja: 1. jun 1926.
Mesto rođenja: Prokuplje (Kraljevina Jugoslavija)
Datum smrti: 27. mart 2006.
Mesto smrti: Čačak (Republika Srbija)

Radivoje Popović (Prokuplje, 1. jun 1926Čačak, 27. mart 2006) je bio srpski advokat, darovit govornik i dobar poznavalac nacionalne istorije Srbije i Crne Gore. Poznat je po tome sto je branio brojne političare i imao preko sto najdelikatnijih slučajeva ubistava i silovanja.

Biografija[uredi | uredi kod]

Radivoje Popović, poznatiji kao Pop Advokat, rođen je u Prokuplju, dok je najduži period života proveo u Čačku. Njegov otac Marko, po zanimanju, diplomatski službenik, umro je dok mu je sin imao samo 40 dana.

Deo života je proveo u Beogradu, gde je živeo i radio. Kancelarija mu se nalazila u ulici Kraljice Natalije. Radivoje se preselio 1964. godine, sa suprugom i decom, u Čačak koji je u to vreme imao svega desetak advokata. Tamo je otvorio advokatsku kancelariju u ulici Bate Jankovića. Bio je veoma popularna ličnost u Jugoslaviji, zbog njegovih briljantnih odbrana na sudskim procesima, o kojima su novinari čak objavljivali mnoge feljtone u nastavcima u nedeljnicima. Novine su često pisale i o njegovom boemskom načinu života, brojnim putovanjima i uspesima koje je ostvarivao na sudu. Preminuo je 2006. godine u Čačku, gde je i sahranjen.

Karijera[uredi | uredi kod]

Karijeru je posle završetka studija počeo na sudovima u Vranju i Velikoj Plani, a sa 30 godina je predložen za sudiju Okružnog suda u Vranju, a potom i u Smederevu. Kao istražni sudija, zainteresovao se za krivičnu materiju, pa je 1956. godine počeo da radi kao advokat, sa usmerenjem na krvne delikte.

Krivce je uglavnom branio u Čačku, Beogradu, Užicu i Novom Pazaru, ali pored toga je imao klijente iz cele Jugoslavije, pa i inostranstva. Tokom duge karijere, imao je 26 pripravnika, a povremeno je slučajeve branio zajedno sa Dragoslavom Trninićem, Veljkom Guberinom i drugim poznatim advokatima. Glavni uzori su mu bili očuh, Vlastimir Vuković, predsednik Okružnog suda i sudija Kasacionog suda Srbije Janko Barićević, advokat iz Čačka.

Branio je najrazličitije slučajeve ubistava, razbojništva, silovanja, a jedan od najznačajnijih slučajeva mu je bio, čuveni „Krvavi božić“, u kome je branio momka koji je ubio troje ljudi.

Bio je u delegaciji advokata Srbije koja je u Šibeniku branila Jovana Opačića u sudskom procesu.

Klijenti su mu bili mnogi političari, od kojih je najznamenitiji Vojislav Šešelj.

Karijera Radivoja Popovića, duga 55 godina, se okončala 2006. godine.

Literatura[uredi | uredi kod]

  • Dr Svetislav Marinović. (1995) U sjenci smrti. CIP 343.253.096, Centralna narodna biblioteka Crne Gore „Đurđa Crnojević“ Cetinje.