Pustinjska lisica

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Pustinjska lisica
Status zaštite

Status zaštite: Nedovoljno podataka (IUCN 3.1)

Naučna klasifikacija
Koljeno: Chordata
Razred: Mammalia
Red: Carnivora
Porodica: Canidae
Rod: Vulpes
Vrsta: V. zerda
Dvojni naziv
Vulpes zerda
(Zimmermann, 1780.)
Rasprostranjenost pustinjske lisice

Pustinjska lisica ili fenek (lat. Vulpes zerda) je mala lisica koja živi u pustinji Sahari i u Sjevernoj Africi. Njezino ime potječe od berberske riječi (fanak )što znači "lisica".

Opis[uredi | uredi kod]

Pustinjska lisica je manji sisavac iz porodice zvijeri težak 1,5 kg. Velika je oko 40 cm. Ima rep dug 25 cm i glavu s ušima koje su velike 15 cm i pomoću kojih izvrsno čuje i koje im služe kao termoregulatori,tj. za regulisanje toplote. Za razliku od ušiju, oči su male i njima se slabo služi i loše vidi pa se najradije oslanja na svoj inače izvrstan sluh. Ima krzno boje pijeska koje zbog svoje boje i teksture odbija toplotu preko dana ,a noću greje i na taj način se dobro prilagođava pustinjskom životu.Također,njihove uši su veoma osetljive i pune krvnih sudova kako bi odlično čule plen ispod peska.

Može izdržati nekoliko dana bez vode i hrane u pustinji, no ipak joj je voda i hrana prijeko potrebna za život. Uglavnom je aktivna noću te se hrani kukcima, pticama, jajima, pustinjskim gušterima i glodavcima.

Razmnožavanje[uredi | uredi kod]

Vrijeme parenja započinje u siječnju ili ožujku. Trudnoća ženke traje 52 dana i na svijet donese 2-5 mladih pustinjskih lisica koje će se hraniti majčinim mlijekom nekoliko mjeseci. Pustinjska lisica može biti i kućni ljubimac i treba joj se dati nešto kukaca, mesa itd. Treba paziti da ne bude previše aktivna jer može izgubiti energiju i ne joj davati previše hrane.

Vansjke poveznice[uredi | uredi kod]

U Wikimedijinoj ostavi ima još materijala vezanih za: Pustinjska lisica
Wikivrste imaju podatke o: Pustinjskoj lisici