Prolaz Bonifacio

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Prolaz Bonifacio
Bouches de Bonifacio
Bocche di Bonifacio
Pogled na Prolaz Bonifacio sa Sardinije
Pogled na Prolaz Bonifacio sa Sardinije
Koordinate: 41°18′N 09°12′W / 41.300°N 9.200°W / 41.300; -9.200
Država
 Francuska
 Italija
Otoci Korzika
Sardinija
Karta
Karta Bonifacija

Karta Bonifacija

Prolaz Bonifacio (francuski: Bouches de Bonifacio, talijanski: Bocche di Bonifacio) je morski tjesnac koji razdvaja Korziku od Sardinije.[1] Ime je dobio po gradu Bonifaciju koji leži na krajnjem jugu Korzike.

Geografija[uredi - уреди | uredi izvor]

Prolaz Bonifacio povezuje Tirensko sa Sredozemnim morem. Prosječno je širok od 15 do 20 km, s najvećom dubinom od 100 metara,[1] a na najužem dijelu ima samo 11 km. Na krajnjem istoku tjesnaca leže talijanski arhipelag La Maddalena i francuski otoci Cavallo i Lavezzi. Ova zona je proglašena Internacionalnim parkom prirode.[1]

Tjesnac je poznat je kod moreplovaca kao vrlo opasan za plovidbu, zbog brojnih grebena i vrlo jakih struja. U njemu se dogodio brodolom francuske fregate Sémillante koja se nasukala na grebenima kod otoka Lavezzi. Nakon havarije jednog trgovačkog broda 1993. zabranjen je prolaz svim brodovima koji prenose opasan teret.

Izvori[uredi - уреди | uredi izvor]

  1. 1,0 1,1 1,2 "Bonifacio, Bocche di" (talijanski). Treccani. http://www.treccani.it/enciclopedia/bocche-di-bonifacio/. pristupljeno 28. 5. 2013. 

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi izvor]