Prolaz Bonifacio

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Prolaz Bonifacio
Bouches de Bonifacio
Bocche di Bonifacio
Pogled na Prolaz Bonifacio sa Sardinije
Pogled na Prolaz Bonifacio sa Sardinije
Koordinate: 41°18′N 09°12′W / 41.300°N 9.200°W / 41.300; -9.200
Država
 Francuska
 Italija
otoci Korzika
Sardinija
Karta
Karta Bonifacija

Karta Bonifacija

Prolaz Bonifacio (francuski: Bouches de Bonifacio, talijanski: Bocche di Bonifacio) je morski tjesnac koji razdvaja Korziku od Sardinije. [1]Ime je dobio po gradu Bonifaciju koji leži na krajnjem jugu Korzike.

Geografske karakteristike[uredi - уреди | uredi izvor]

Prolaz Bonifacio povezuje Tirensko sa Sredozemnim morem. Prosječno je širok od 15 do 20 km, s najvećom dubinom od 100 metara[1], a na najužem dijelu ima samo 11 km. Na krajnjem istoku tjesnaca leže talijanski arhipelag La Maddalena i francuski otoci Cavallo i Lavezzi, ta zona je danas proglašena Internacionalnim parkom prirode. [1]

Taj tjesnac poznat je kod moreplovaca kao vrlo opasan za plovidbu, zbog brojnih grebena i vrlo jakih struja. U njemu se dogodio brodolom francuske fregete Sémillante koja se nasukala na grebenima kod otoka Lavezzi. Nakon havarije jednog trgovačkog broda - 1993., zabranjen je prolaz svim brodovima koji prenose opasan teret.

Izvori[uredi - уреди | uredi izvor]

  1. 1,0 1,1 1,2 "Bonifacio, Bocche di" (talijanski). Treccani. http://www.treccani.it/enciclopedia/bocche-di-bonifacio/. pristupljeno 28. 05. 2013. 

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi izvor]