Prodan Rupar

Izvor: Wikipedia
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Prodan Rupar
Datum rođenja: 1815.
Mesto rođenja: Trusina
Datum smrti: 1875.
Mesto smrti: Plana

Prodan Rupar (Trusina, 1815Plana 1875) bio je jedan od vođa Hercegovačkog ustanka 1875. Isticao se u u lokalnim ustancima koji su se javljali posle 1852. u Hercegovini.

Biografija[uredi | uredi kod]

Vođe naroda u Hercegovini Prodan Rupar, Petar Radović, Jovan Gutić, Simun Zečević, Ilija Stevanović i Trivko Grubačić tokom avgusta i septembra 1874. sastaju se i odlučuju da počnu pripreme za ustanak. Donose odluke o pripremi oružja i municije, mjesta za zbjegove naroda, pripremi podrške Crne Gore ustanku i pripremaju sve tako da se ustanak digne na proljeće 1875. Ova grupa je u oktobru stupila u pregovore sa crnogorskim knezom (knjazom ) Nikolom Prvim Petrovićem.

Turci su doznali za pregovore sa knezom i pokušavaju da pohapse kolovođe, ali ovi bježe u Crnu Goru u zimu 1874. na 1875. Velike sile su se umiješale, naročito Austrougarska koja je zarad svojih interesa u BiH tražila od Turske da pomiluje kolovođe i izvrši amnestiju . Turci pod pritiskom pristaju i ulaze u pregovore.

U velikom ustanku u Hercegovini (1875—1878) Prodan Rupar je bio jedan od najistaknutijih ustaničkih vođa. Umire 1875. godine u mjestu Plana kod Bileće.

Povezano[uredi | uredi kod]

Literatura[uredi | uredi kod]