Príncipe

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
karta otoka

Princip je sjeverni i manji od dva glavna otoka države Sveti Toma i Príncip koji leži uz zapadnu obalu Afrike. Otok ima površinu od 136 km ² i oko 5,000 stanovnika. Otok je jako ugrožen vulkan star više od tri milijuna godina, okružena drugim manjim otocima, uključujući Ilheu Bom Bom, Ilhéu caroco, Tinhosa Grande i Pequena Tinhosa. Princip se diže na jugu do 948 metara, na Pico de Principe, u gusto šumovito područje tvoreći dio OBO Nacionalnog parka. Sjever i središte otoka bili su prošlosti plantaže, najviše u vlasništvu portugalskih kolonista koji su koristili robovski rad. Tu se u početku uzgajao šećer a kasnije kakao , postavši najveći svjetski proizvođač kakaa. [1] Od stjecanja neovisnosti plantaže su u velikoj mjeri zapuštene i ponovno se pretvorile u šumu.

Otok Princip je bio mjesto gdje su Arthur Stanley Eddington i njegov tim eksperimentalno uspješno dokazali Einsteinovu teoriju relativnosti za vrijeme potpune pomrčine sunca 29. svibnja 1919.

Povijest

[uredi | uredi kod]

Otok su otkrili portugalski pomorci João de Santarém i Pedro Escobar 17. siječnja 1471. Kako je datum 17. siječnja blagdan sv. Ante pustinjaka otok su nazvali "otok sv. Ante" ("Ilha de Santo António") .

Za poticanje svoje naseljavanja otok je godine 1502. je postao nasljedni posjed , poznat kao "otok princ" te uvodi kulturi šećerne trske. Kralj Ivan II. Od Portugala. Otok je nazvao po svom jedinom sinu i nasljedniku Alfonsu (1475).

Godine 1573. otok je vraćen u posjed portugalskog krune.

U kontekstu filipinske dinastije (portugalske grane Habsburgovaca) koja je bila napadnuta i okupirana od nizozemskih privatnika u razdoblju kolovoz-listopad 1598. te ponovno godine 1600.-te godine, s ciljem poticanja naseljvanja i obrane otoka, otok Princip prima pismo Foral-odluku o uspostavi lokalne samouprave.

U tom razdoblju otokom su vladali idući kapetani i guverneri:

  • 1601 – Vasco de Carvalho de Sousa
  • 1604 – Rui de Sousa de Alarcão
  • 1609 - D. Fernão de Noronha

Kasnije, nakon osvajanja Fortaleza de São Jorge Da Mina, Nizozemci su (1637.) u kontekstu portugalskog rata za obnovu (1640), osvojiti otočje te u razdoblju 1641-1644, kontrolirali svoju trgovinu robljem dok nisu protjerani od strane Portugalaca u 1648.

S uspostavom carinarnice na otoku godine 1695, započelo se s izgradnjom tvrđave Santo Antonio Da Ponta da Mina.

Godine 1719. grad San Antonio i tvrđavu je napao i spalio engleski gusar Bartolomew Roberts, također poznat kao "John Robertsa" i "Crni Bart" u znak odmazde za smrt svoga kapetana, Howella Davisa.

Godine 1753 otok Sv. Tome i Princip su administrativno ujedinjeni kao kolonija Sv. Toma i Princip.

U ranom dvadesetom stoljeću arhipelag postala značajan proizvođač kave i kakaa. Nakon osamostaljenja arhipelaga (1975.), na 29. travnja 1995 otok je postao autonomna regija, formirana u okrug Pagué.

Geografija

[uredi | uredi kod]

Otok Princip se nalazi u Gvinejskom zaljevu sjeveroistočno od otoka Sv. Tome od kojeg udaljen oko 140 km.

Otok je vulkanskog podrijetla, s gustom vegetacijom i tropskom klimom. Dosiže visinu dosegnuvši 948 metara visokom vrhu Pico do Principe, koja se nalazi u južnom dijelu otoka, a dio je OBO Nacionalnog parka.

U unutrašnjosti se nalazi gusta tropska šuma i vrlo raznolika flora. Otok je također rezervat za životinje i tamo se mogu vidjeti mnoge rijetke vrste životinja (osobito ptica).

Uprava

[uredi | uredi kod]

Otok je dio okruga Pagué-jedinog okruga pokrajine Princip.

Naselja

[uredi | uredi kod]

Na Principu postoji jedan grad, Santo Antonio, i zračna luka (IATA kod: PCP, ICAO: FPPR), kao i neka sela, uključujući Bela Vista, Bombom, Futuro, Neves Ferreira, Paciencia,Santo Antonio de Ureca , i Vila Rosa. Nekoliko njih je spojeno na male cestovne mreže.

Stanovništvo

[uredi | uredi kod]

Osim portugalskog jezika koji je službeni na otoku se također govore lokalni jezik zvan Principense ili Lunguyê te jezik forro aussi . Oba jezika su portugalski kreoli.

Izvori

[uredi | uredi kod]
  1. Pinnock, D & Pinnock, G (2012) Chocolate Island. Africa Geographic. February 2012