Pozorište mladih

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Ulaz u zgradu pozorišta

Pozorište mladih je pozorište u Novom Sadu u Srbiji. Pozorište mladih ima dve scene: Scenu za decu i Dramsku scenu.

Istorijat

[uredi | uredi kod]

Pozorište mladih osnovano je 1931. godine kao Lutkarsko pozorište, pri Sokolskom društvu u Novom Sadu. Pozorište je nastalo iz Sokolska sekcije lutkara, koja je formirana prethodne, 1930. godine, uz veliku podršku starešina Sokola, dr. Vladimira Belajčića i dr. Ignjata Pavlasa.

Dr. Lazar Dragić, kasnije prvi pročelnik Pozorišta lutaka, poslat je najpre u Ljubljanu na kurs lutkarstva. Iz Ljubljane je stigla i prva velika pokretna pozornica, prvih 11 lutaka marioneta kao i delo koje će biti izvedeno. Na pozornici montiranoj u zgradi Matice srpske, u vežbaonici Sokolskog društva izvedena je, sa velikim žarom pripremljena, prva predstava "Kraljević iz podzemlja".

Svoju salu Pozorište lutaka dobilo je 1936. izgradnjom Spomen-doma "Kralj Aleksandar I", velelepnom i modernom zdanju izrađenom po projektu uglednog arhitekte Đorđa Tabakovića. Sala je imala 166 mesta a napravljena je i nova pozornica.

Tokom II Svetskog rata Pozorište nije radilo i pretrpelo je veliku štetu jer lutke, scenografija, kostimi su uništeni ili ukradeni.

Pod imenom Vojvođansko pozorište lutaka počelo je da radi odmah po završetku rata, ali uz velike teškoće. U pomoć je pritekao Žarko Vasiljević, tada upravnik Vojvođanskog narodnog pozorišta. Usledila je promena imena u Gradsko pozorište lutaka, zatim Pozorište lutaka, da bi 1968. Pozorište dobilo svoj današnji naziv.

Pozorište mladih je prvo lutkarsko pozorište u Srbiji i Vojvodini.

Večernja, kasnije Dramska scena, počinje da funkcioniše 1991. godine. Od tada u Pozorištu mladih funkcionišu dve scene: Scena za decu i Dramska scena, a predstave se igraju u Velikoj i Maloj sali. Za bezmalo osam decenija postojanja na scenu je postavljeno više od 300 naslova, odigrano više od 20.000 predstava, a videlo ih je blizu 3 miliona gledalaca.

Spoljašnje veze

[uredi | uredi kod]