Potez (šah)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Potez u šahu može se odigrati samo jednom rukom. Završen je kada se figura ispusti na jedno polje, odnosno kada se od nje odvoji ruka. Za rokadu, iako se izvodi sa dve figure — (kraljem i topom), smatra se da je jedan potez i to potez kraljem. Promocija pešaka u figuru je takođe jedan potez.

Za igrača se kaže da je na potezu kada je završen potez njegovog protivnika (odnosno kada je rival odigrao potez i pokrenuo sat). Potez se odigrava po pravilu taknuto-maknuto.

Jedini potez u šahu koji može da se izvede sa dve ruke je rokada. Na taj način, rokada se izvodi tako što se jednom rukom prvo uhvati kralj, drugom rukom top, i potom se istovremeno te dve figure ispuste na odgovarajuća dolazna polja.

Nepravilan (nemoguć) potez

Ukoliko se u toku partije ustanovi da je bio završen nepravilan potez, uključujući i neispunjenje zahteva promocije pešaka, ili uzimanja protivničkog kralja, vratiće se pozicija kakva je bila neposredno pre nepravilnosti. Ako se ne može ustanoviti pozicija neposredno pre nepravilnosti, partija će se nastaviti od poslednje utvrđene pozicije pre nepravilnosti. Satovi će se tada namestiti u skladu sa najboljom procenom sudije. Pri tome se na potez koji zamenjuje taj nepravilan potez primenjuje pravilo „taknuto-maknuto“. Nakon obavljanja ovog postupka, za prva dva igračeva nepravilna poteza, sudija će njegovom protivniku dodati dva minuta dodatnog vremena za svaki prekršaj; za treći nepravilan potez istog igrača, sudija će proglasiti partiju izgubljenom za ovog igrača.

U ubrzanom šahu, nepravilan potez je završen čim je protivnikov sat pokrenut. Protivnik tada ima pravo reklamirati da je igrač odigrao nepravilan potez, ali pre nego što odigra svoj potez. Samo posle takve reklamacije, sudija će donositi odluke. Ipak, ako su oba kralja „u šahu“, ili je promocija pešaka nedovršena, sudija će po mogućnosti intervenisati.

U brzopoteznom šahu, ne primenjuju se pravila vezana za nepravilan potez u ubrzanom šahu. Nepravilan potez u brzopoteznom šahu je završen čim je protivnikov sat pokrenut. Protivnik tada ima pravo reklamirati pobedu, ali samo pre nego što odigra svoj potez. Međutim, ako protivnik ne mođe matirati igrača bilo kakvom serijom ispravnih poteza ni pri krajnje neveštoj igri, tada igrač ima pravo reklamirati remi, takođe pre nego što odigra svoj potez. Kada protivnik odigra svoj potez, nepravilan potez se ne može ispraviti.

Kovertirani potez

Glavni članak: Kovertirani potez

Ako je to turnirskim pravilnikom propisano, prilikom prekida partije, igrač je dužan da svoj sledeći, još neodigrani potez na šahovskoj tabli zapiše i stavi u koverat, a ta radnja naziva se kovertivanje poteza.

Vidi još