Pravoslavna episkopska konferencija Belgije, Holandije i Luksemburga

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Pravoslavna episkopska konferencija Belgije, Holandije i Luksemburga (fr. Conférence épiscopale orthodoxe du Bénélux skraćeno CEOB ili AEOF) je koordinaciono telo koje okuplja sve pravoslavne episkope, na teritoriji zemalja BENELUKS-a, odnosno Belgije Holandije i Luksemburga.

U zemljama Beneluksa ukupno deluje dvanaest pravoslavnih episkopa.

Članovi[uredi | uredi kod]

Istorija[uredi | uredi kod]

Pravoslavna episkopska konferencija Belgije, Holandije i Luksemburga je osnovana u skladu je sa odlukama Četvrte predsaborske svepravoslavne konferencije održane 2009. u Šambeziju u Švajcarskoj.

Prva skupština Episkopske konferencije održana je 23. juna 2010. u Briselu.

Druga skupština održana je 4. aprila 2011. u Briselu.

Treća skupština održana je 26. januara 2012. godine u Briselu. Razmatrana su pitanja vezana za proces zvaničnog priznanja Pravoslavlja u Holandiji. U cilju objedinjavanja pastirskih napora različitih jurisdikcija i vidljivijeg svedočenja vere u svetu, učesnici foruma su doneli odluku o osnivanju nekoliko komisija u okviru Episkopske konferencije. Na čelu svake od njih biće po jedan episkop, a učestvovaće sveštenici i laici koji su kompetentni u određenoj oblasti.

Učesnici su podržali predlog arhiepiskopa Briselskog i Belgijskog Simona da se objave žitija svetih nepodeljene Crkve, koji su se podvizavali na teritoriji današnjeg Beneluksa.

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]