Aljoša Buha

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Aljoša Buha
Lični podaci
Datum rođenjaSocijalistička Federativna Republika Jugoslavija 4. januara 1962.
Mjesto rođenjaZenica,
Datum smrtiSocijalistička Federativna Republika Jugoslavija Jablanica, 18. septembra 1986. (starost 24)
Muzički rad
Period aktivnosti1979. - 1986.
Žanrpop rock, rock
Instrumentbas gitara

Aljoša Buha (rođen 4. januara[1] 1962. godine u Zenici — umro 18. septembra 1986. godine kod Jablanice) je bio bosanski muzičar, basista i član grupa Kongres i Crvena jabuka. Prije dolaska u Crvenu jabuku, od 1979. do 1983. godine je svirao bas gitaru i pjevao u sjajnoj new wave grupi "Kongres".

Rođen je u Zenici. Otac mu je Bosanac, a majka Slovenka.

Studirao je filozofiju i po majci bio podrijetlom iz Nove Gorice. Kako je odlično govorio slovenački jezik, puno je prevodio teorijsku literaturu, mahom za treći program Radio Sarajeva, gdje je radio glazbene emisije. Otuda dvije pjesme na slovenačkom jeziku na albumu "Kongresa"- dobro poznata naslovna "Zarjavele trobente" i "Zabava".

Avgusta 1985.godine priključuje se prvoj postavi Crvene jabuke, koju su činili Dražen Ričl - Zijo, Zlatko Arslanagić -Zlaja, Dražen Žerić - Žera, Darko Jelčić - Cunja. Sa Cunjom je inače zajedno odrastao, u istoj zgradi, pa su bili poput braće.

Poginuo je 18. septembra 1986. u saobraćajnoj nesreći na putu Sarajevo-Mostar kod Jablanice. Od zadobijenih povreda, Dražen Ričl je umro u Beogradu 1. oktobra, dok je Zlatko Arslanagić zadobio lakše tjelesne ozljede.

Aljoša je sahranjen u rodnoj Zenici na groblju Crkvice.

Njegov je stric poznati profesor i filozof, kasnije političar Aleksa Buha, a otac je sinu koga je dobio u drugom braku dao iznova ime Aljoša i taj također svira bas gitaru (i to svoga polubrata!) i bavi se umjetnošću u Bijeljini, gdje su se tijekom rata preselili iz Zenice.

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. „Biografija Aljoše Buhe”. Arhivirano iz originala na datum 2013-09-07. Pristupljeno 2013-06-04. 

Vanjske veze[uredi | uredi kod]