Razlike između izmjena na stranici "Gajzerik"

Idi na navigaciju Idi na pretragu
Obrisana 4 bajta ,  prije 10 godina
m
razne ispravke
m (Bot: Adding {{Commonscat|Genseric}})
m (razne ispravke)
 
== Mladost ==
 
Gajzerik je bio vanbračno dijete vandalskog kralja [[Godigisel]]a. Smatra se da je rođen na područja [[Balaton|Balatonskog jezera]] oko [[389]]. godine. Otac mu je poginuo [[406]]. godine, a vlast u državi je preuzeo Gajzerikov brat [[Gunderik]] koji je gotovo zajedno s drugim barbarima probio rimsku granicu na rijeci [[Rajna|Rajni]] [[31.12.]] [[406]]. godine. Tijekom bratove vladavine on je njegov zamjenik, a ujedno i nasljednik pošto se kod Vandala ovog razdoblja nasljeđuje putem starosti unutar obitelji, a ne s oca na sina.
 
== Kralj Vandala i Alana ==
 
Gunderik je preminuo [[428]]. godine, a zavisno od izvora Gajzerik je odmah počeo graditi brodove za odlazak u [[Rimska Afrika|Afriku]] ili ih je bio gradio još tijekom bratova života. Nakon početnih uspjeha protiv Rima Vandali i Alani se u trećem desetljeću petog stoljeća na [[Pirinejski poluotok|Pirinejskom poluotoku]] nalaze pod žestokim napadima rimske vojske i [[Vizigoti|Vizigota]] (koji se bore za Rim) tako da Gajzerik donosi odluku o invaziji rimske Afrike.
 
 
== Vandalsko kraljevstvo ==
 
Pad Kartage s rimskom flotom koja se nalazila u luci je izazvao šok u Rimskom Carstvu koje počinje opće mobilizaciju za rat s [[Vandali]]ma. [[Flavije Aecije]] će na Siciliji 440. godine skupiti udruženu vojsku Rimskog Carstva za invaziju do koje neće nikada doći, pošto će Bizant povući svoju vojsku kako bi se branio od invazije [[Huni|Huna]]. Nakon ovog neuspjeha 442. godine car [[Valentinijan III.]] potpisuje mir s Vandalima kojim im priznaje potpunu nezavisnost, a ujedno će careva kćer biti zaručena za sina vandalskog kralja.
 
 
== Bitka kod rta Bon ==
 
Najveća prijetnja za Gajzerikovo kraljevstvo dogodila se 468. godine kada je Istočno Rimsko Carstvo skupilo 1100 brodova i 100 000 vojnika za invaziju [[Kartaga|Kartage]]. Nakon što se flota pojavila pred njegovim glavnim gradom Gajzerik je navodno prihvatio [[ultimatum]] i kapitularao samo je zatražio par dana da obavijesti Vandale o kapitulaciji što je bizantski zapovjednik [[Bazilisk, bizantski car|Bazilsk]] prihvatio. Pod zaštitom noći dok su bizantski vojnici bili opušteni na svojim brodovima uvjereni u kraj rata Gajzerik kod rta Bon napada s 500 brodova i pobjeđuje. Pokušavajući iskoristiti pobjedu Vandali su počeli napad na [[Peloponez]], ali su tamo bili odbijeni što dovodi do pat situacije.
 
177.192

izmjene

Navigacijski meni