Poslanica Galatima – razlika između verzija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m r2.7.1) (robot Dodaje: sk:List Galaťanom
struktura
Red 1: Red 1:
{{Novi zavjet}}
{{Novi zavjet}}
'''Poslanica Galatima''', jedna je od knjiga [[Novi zavet|Novog zaveta]], po redu četvrta među poslanicama. Nalazi se iza [[Druga poslanica Korinćanima|Druge poslanice Korinćanima]].
'''Poslanica Galatima''' je [[poslanica]] koju je [[apostol Pavle]] poslao [[hrišćani]]ma u [[Galatija|Galatiji]]. Jedna je od knjiga [[Novi zavet|Novog zaveta]], po redu četvrta među poslanicama.


Stihovi iz ove poslanice često se koriste na crkvenim bogosluženjima.
Pisac poslanice je [[Sveti Apostol Pavle]] a nastala je pedesetih godina prvoga veka. Čitaoci kojima je upućena poslanica su Galati koji su primili [[hrišćanstvo]]. Oni su živeli u [[Mala Azija|Maloj Aziji]] u gradovima: Listri, Dervi i Ikoniji, koje je Apostol Pavle obišao na svom [[Prvo misionarsko putovanje|Prvom misionarskom putovanju]].


== Nastanak ==
Ovo je najstrastvenija poslanica Apostola Pavla. On u njoj izražava žaljenje zbog toga što su Galati, koji su od njega primili [[hrišćanstvo]], posle njegovog odlaska upali u zablude, jer su se pojavili neki lažni misionari, najverovatnije [[Gnostici]], koji su omalovažavali apostola i pomutili im sliku o hrišćanstvu koju im je apostol otkrio. U ovoj poslanici apostol Pavle im ispravlja te zablude.


Poslanica je nastala je pedesetih godina [[1. vek]]a, a upućena je Galatima koji su primili [[hrišćanstvo]]. Oni su živeli u [[Mala Azija|Maloj Aziji]] u gradovima: Listri, Dervi i Ikoniji, koje je Pavle obišao na svom prvom misionarskom putovanju.
Stihovi iz ove poslanice često se koriste na crkvenim bogosluženjima.

== Sadržaj ==

Pavle u poslanici izražava žaljenje zbog toga što su Galati, koji su od njega primili [[hrišćanstvo]], posle njegovog odlaska upali u zablude, jer su se pojavili neki "lažni" misionari, najverovatnije [[gnostici]], koji su omalovažavali Pavla i pomutili im sliku o hrišćanstvu koju im je ostavio. U ovoj poslanici Pavle im ispravlja te "zablude".

== Analiza ==

Ovo je najstrastvenija poslanica Apostola Pavla.


== Vidi još ==
== Vidi još ==
Red 14: Red 22:
{{relig-stub}}
{{relig-stub}}


[[Kategorija:Poslanice apostola Pavla]]
[[Kategorija:Apostol Pavle]]
[[Kategorija:Pavlove poslanice]]
[[Kategorija:Ranohrišćanski spisi]]
[[Kategorija:Novi zavjet]]


[[ar:رسالة بولس الرسول إلى أهل غلاطية]]
[[ar:رسالة بولس الرسول إلى أهل غلاطية]]

Verzija na datum 18 juli 2011 u 23:34

Poslanica Galatima je poslanica koju je apostol Pavle poslao hrišćanima u Galatiji. Jedna je od knjiga Novog zaveta, po redu četvrta među poslanicama.

Stihovi iz ove poslanice često se koriste na crkvenim bogosluženjima.

Nastanak

Poslanica je nastala je pedesetih godina 1. veka, a upućena je Galatima koji su primili hrišćanstvo. Oni su živeli u Maloj Aziji u gradovima: Listri, Dervi i Ikoniji, koje je Pavle obišao na svom prvom misionarskom putovanju.

Sadržaj

Pavle u poslanici izražava žaljenje zbog toga što su Galati, koji su od njega primili hrišćanstvo, posle njegovog odlaska upali u zablude, jer su se pojavili neki "lažni" misionari, najverovatnije gnostici, koji su omalovažavali Pavla i pomutili im sliku o hrišćanstvu koju im je ostavio. U ovoj poslanici Pavle im ispravlja te "zablude".

Analiza

Ovo je najstrastvenija poslanica Apostola Pavla.

Vidi još