Razlike između izmjena na stranici "Mona Lisa"

Idi na navigaciju Idi na pretragu
Obrisana 164 bajta ,  prije 1 godinu
nema sažetka uređivanja
(Poništena izmjena 40880467 korisnika 24.135.121.60 (razgovor))
oznaka: poništenje
 
| muzej= [[Louvre]]
}}
'''Mona Lisa''' ( 76,8 x 53 cm ), ulje na drvetu, (proljeće 1503 - ljeto 1505), muzej Louvre, Pariz, [[Leonardo Da Vinci|Leonardo da Vinci]] .
 
'''Mona Lisa''' ( 76,8 x 53 cm ), ulje na drvetu, (proljeće 1503 - ljeto 1505), muzej Louvre, Pariz, [[Leonardo Da Vinci|Leonardo da Vinci]]
 
Tradicionalno identificiranje nepotpisanog i nedatiranog portreta danas poznatog kao Lisa del Giocondo stavlja se osobi pod imenom [[Giorgio Vasari]], čovjeku koji je bio važan biograf novovremenske povijesti umjetnosti iz 16. stoljeća.
Kako jedino Vasari spominje ime Mona Lisa, mnogobrojni povjesničari sumnjaju u točnost imena i traže druge izvore. Tako se pretpostavlja da se radi o ljubavnici od Giuliana de' Medicija, neka Pacificia Brandano ili jedna od priležnica Charlesa d' Amboise, ili čak i Isabella d' Este, Markiza od Mantue. Neki istraživači idu tako daleko, da tvrde kako nije uopće postojao model, vec da je Leonardo naslikao idealnu ženu.
 
Polazi se od toga da je "Mona Lisu" naručio Francesco del Giocondo u proljeće [[1503]]. g. u čast kupnje nove kuće kao i povodom rođenja djeteta bez komplikacija.
Neki čak i primjećuju da Mona Lisa slici svom tvorcu (tj. njegovoj predodžbi samoportreta), da je sam sebe naslikao ... (Puno vjerojatnije u tom pogledu je teorija da je Leonardo portretirao svoju majku ...)
Lisa je rođena [[1479]]. g. kao kćer Antonia Maria di Noldo Gheradinia, a udala se [[5. 3.|5. ožujka]] [[1495]]. za trgovca svilom po imenu Francesco di Bartolomeo di Zanobi del Giocondo.
 
Polazi se od toga da je "Mona Lisu" naručio Francesco del Giocondo u proljeće [[1503]]. g. u čast kupnje nove kuće kao i povodom rođenja djeteta bez komplikacija.
Lisa je rođena [[1479]]. g. kao kćer Antonia Maria di Noldo Gheradinia, a udala se [[5. 3.|5. ožujka]] 1495. za trgovca svilom po imenu Francesco di Bartolomeo di Zanobi del Giocondo.
 
Leonardo je prodao sliku kratko pred svoju smrt kralju Franji I, koji je zatim čuva u dvorcu Amboise. U slijedećem razdoblju slika dolazi u [[Fontainbleau]], [[Paris]], [[Versailles]] i konačno u kolekciju [[Luj XIV|Luja XIV.]] Nakon francuske revolucije slika dobiva nov dom u Louvreu. Napoleon je uzima odatle i vješa je u svojoj spavaćoj sobi. Po njegovom silasku s vlasti Mona Lisa se vraća natrag u muzej Louvre.
 
Dana [[21. 8.|21. kolovoza]] [[1911. g]]. slika je ukradena iz Louvrea, od strane talijanskog lopova imenom Vincenzo Perugia. On je želio Mona Lisu dovesti nazad "kući" u Italiju. Tek dvije godine kasnije ponovno se slika pojavljuje u [[Firenca|Firenzi]].
 
[[1956]]. g. u atentatu s kiselinom teško je oštećena donja polovica slike. Dana [[30. 12.]] [[1956]]. jedan posjetitelj je bacio kamen na sliku Mona Lise. Taj čovjek zbog tog čina morao je napustiti Francusku i poći u svoju domovinu [[Bolivija|Boliviju]].
Dana 30.12.1956. jedan posjetitelj je bacio kamen na sliku Mona Lise. Taj čovjek zbog tog čina morao je napustiti svoju domovinu [[Bolivija|Boliviju]].
 
UTokom 60[[1960-timih]] i 70[[1970-tim godinamaih]] Mona Lisa je bila izložena i u [[New York]]u, Tokiju i [[Moskva|Moskvi]]. Danas se nalazi iza pancirnog stakla u muzeju Louvre, Parisu Parizu.
 
== EksterniVanjske linkoviveze ==
{{Commonscat|Mona Lisa}}
* [http://www.louvre.fr/llv/commun/home_flash.jsp Muzej Louvre]
 
{{Normativna kontrola}}
[[Kategorija:Slike Leonarda da Vincija]]
 
[[Kategorija:Slike 1500-ih]]
[[Kategorija:AuthoritySlike controlLeonarda 2da Vincija]]
[[Kategorija:SlikeKultura Leonardau da VincijaParizu]]

Navigacijski meni