Razlike između izmjena na stranici "Simon Templar"

Idi na navigaciju Idi na pretragu
Dodano 1.587 bajtova ,  prije 11 godina
 
Templar se kao lik prvi put pojavio godine [[1928]]. u romanu ''[[Meet the Tiger!]]''. Charteris je svoj lik potom predstavljao u tri različita oblika - u [[roman]]ima koje je izdavao kao knjige, [[pripovjetka]]ma koje je izdavao u časopisima, a kasnije spajao u knjige te, također, [[novela|novele]] koje je objavljivao u časopisima, a potom u zbirkama.
 
Kao i kod mnogih fiktivnih likova čija je popularnost opstala kroz decenije, Charterisov Templar je od 1920-ih pa sve do 1970-ih nastavio voditi pustolovine, a da nije ostario nijedan dan. 1960-ih je Charteris, shvativši da su neka od njegovih ranih djela zastarjela, pokušao ih preraditi i s radnjom smjestiti u suvremeno doba. Međutim, od toga je odustao, i umjesto toga je u novim izdanjima pisao predgovore u kojima se ispričava zbog zastarjelosti svojih djela.
 
Nakon što je godine 1963. napisao knjigu ''[[Saint in the Sun]]'', Charteris se počeo povlačiti iz pisanja, odnosno sve više prepuštati rad na Simonu Templaru drugim piscima, među kojima se ističe poznati SF-autor [[Harry Harrison]]. Charteris je posljednji roman napisao 1971. godine, a potom su rad nastavili drugi, sve dok serija konačno nije prekinuta 1983. godine.
 
1960-ih su osim knjiga Charterisa i njegovih suradnika u [[Francuska|Francuskoj]] izdavane knjige koje su predstavljale [[novelizacija|novelizaciju]] radio, a potom i tada popularne [[The Saint (TV serija)|TV-serije]].
 
Nakon što je Charteris umro 1993. godine, objavljena godine 1997. su još dva romana koje je napisao Burl Barer - ''[[The Saint (roman)|The Saint]]'', novelizacija [[The Saint (film)|istoimenog filma]] s [[Val Kilmer|Valom Kilmerom]] u glavnoj ulozi te ''[[Capture the Saint]]'', koja je sadržajem i u stilu bliža originalnom Charterisovom liku.
 
Sam Charteris je od 1928. do 1971. ukupno napisao 14 romana, 34 pripovjetke i 95 novela. Od 1963. do 1997. su drugi autori napisali još 7 romana i 14 pripovjetki.
 
==Eksterni linkovi==

Navigacijski meni