Tiranosaur – razlika između verzija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
smeće
Red 26: Red 26:
== Opis ==
== Opis ==
Bili su dugi oko 15 [[metar]]a, a u uspravnom stavu dostizali su 12 metara visine. Imali su male i nerazvijene prednje [[udovi|udove]]. Međutim, na snažnom i razvijenom vratu nalazila se ogromna glava s čeljustima punim oštrih [[zubi|zuba]]. Dostizali su dužinu od 20 [[centimetar]]a, a zajedno sa kandžama na zadnjim udovima činili su ubojito oružje ovog mesoždera. [[Vid]] im je bio slabo razvijen i nisu vidjeli životinje koje se nisu kretale, a za otkrivanje lovine mahom su se služili čulom [[miris]]a. Smatra se da nisu mogli potrčati brže od 35 km/h.
Bili su dugi oko 15 [[metar]]a, a u uspravnom stavu dostizali su 12 metara visine. Imali su male i nerazvijene prednje [[udovi|udove]]. Međutim, na snažnom i razvijenom vratu nalazila se ogromna glava s čeljustima punim oštrih [[zubi|zuba]]. Dostizali su dužinu od 25 [[centimetar]]a, a zajedno sa kandžama na zadnjim udovima činili su ubojito oružje ovog mesoždera. [[Vid]] im je bio slabo razvijen i nisu vidjeli životinje koje se nisu kretale, a za otkrivanje lovine mahom su se služili čulom [[miris]]a. Smatra se da nisu mogli potrčati brže od 65 km/h.
Općeprihvaćeno je da su bili lovci, koji su napadali [[biljojedi|biljoždere]] mnogo veće od sebe. Neki pak tvrde da su bili spori i nespretni, te u mogućnosti uloviti samo vrlo spore životinje, dok drugi smatraju da je riječ o strvinarima.
Općeprihvaćeno je da su bili najjaci lovci na svijetu kojisu bili najjaci dinosaurusi na svijetu ikada vidjeni, koji su napadali [[biljojedi|biljoždere]] mnogo veće od sebe. Neki pak tvrde da su bili spori i nespretni, te u mogućnosti uloviti samo vrlo spore životinje, dok drugi smatraju da je riječ o strvinarima.Zivio je na juznom dijeli Amerike.On je imao tri puta jacu vilicu od Gigantosaurusa,ali je bio alo manji ali je bio jaci Tiranosaurus i od Gigantosaurusa i drugih mesozdera na svijetu cak i od Spinusaurusa,ali borba se nikada nije mogla desiti zato sto su zuvijeli u dva razlicita perioda,a i na drugim kontinentima-Amerika i Afrika.


== U popularnoj kulturi ==
== U popularnoj kulturi ==

Verzija na datum 15 juni 2016 u 01:18

Tiranosaur
Primjerak "Stan", muzej u Manchesteru
Status zaštite
Status zaštite: Fosil
Naučna klasifikacija
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Sauropsida
Nadred: Dinosauria
Red: Saurischia
Podred: Theropoda
Natporodica: Tyrannosauroidea
Porodica: Tyrannosauridae
Rod: Tyrannosaurus
Osborn, 1905.
Vrsta: T. rex
Dvojni naziv
Tyrannosaurus rex
Osborn, 1905.
Sinonimi

Dynamosaurus imperiosus
"Albertosaurus" megagracilis
"Gorgosaurus" lancensis?

Tiranosaur (lat. Tyrannosaurus rex, "gušter tiranin") je prapovijesni dinosauri mesožderi. Nastali su u doba krede i postojali do nestanka dinosaura prije 65 milijuna godina.

Opis

Bili su dugi oko 15 metara, a u uspravnom stavu dostizali su 12 metara visine. Imali su male i nerazvijene prednje udove. Međutim, na snažnom i razvijenom vratu nalazila se ogromna glava s čeljustima punim oštrih zuba. Dostizali su dužinu od 25 centimetara, a zajedno sa kandžama na zadnjim udovima činili su ubojito oružje ovog mesoždera. Vid im je bio slabo razvijen i nisu vidjeli životinje koje se nisu kretale, a za otkrivanje lovine mahom su se služili čulom mirisa. Smatra se da nisu mogli potrčati brže od 65 km/h. Općeprihvaćeno je da su bili najjaci lovci na svijetu kojisu bili najjaci dinosaurusi na svijetu ikada vidjeni, koji su napadali biljoždere mnogo veće od sebe. Neki pak tvrde da su bili spori i nespretni, te u mogućnosti uloviti samo vrlo spore životinje, dok drugi smatraju da je riječ o strvinarima.Zivio je na juznom dijeli Amerike.On je imao tri puta jacu vilicu od Gigantosaurusa,ali je bio alo manji ali je bio jaci Tiranosaurus i od Gigantosaurusa i drugih mesozdera na svijetu cak i od Spinusaurusa,ali borba se nikada nije mogla desiti zato sto su zuvijeli u dva razlicita perioda,a i na drugim kontinentima-Amerika i Afrika.

U popularnoj kulturi

Sama pojava tiranosaura izaziva veliki strah, a kada se na to sve dodaju razne informacije o njegovoj agresivnosti dobija se savršen lik za horor film. Upravo to je iskorišteno u filmu Jurski park, gdje tiranosaur predstavlja krvoločnu zvijer koja je dospjela na slobodu. U filmu ga nazivaju Tiranosaurus reks, pa je iz toga proizašao nadimak T-reks (T-rex).

Wikivrste imaju podatke o: