Dietilamid liserginske kiseline – razlika između verzija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Rémih (razgovor | doprinos)
{{Link FA|fr}}
Soulbot (razgovor | doprinos)
m robot Mijenja: no:Lysergsyredietylamid
Red 73: Red 73:
[[nl:LSD]]
[[nl:LSD]]
[[nn:LSD]]
[[nn:LSD]]
[[no:LSD]]
[[no:Lysergsyredietylamid]]
[[pl:LSD]]
[[pl:LSD]]
[[pt:Dietilamida do ácido lisérgico]]
[[pt:Dietilamida do ácido lisérgico]]

Verzija na datum 5 oktobar 2007 u 14:21

LSD

LSD ili dietilamid lizergične kiseline je jedan od najjačih halucinogena. Sintetisan je 1938. godine iz gljivice claviceps purpurea ražana glavica. Konzumiranje je postalo popularno 60-ih godina, 1967 proglašen je ilegalnom drogom. Pretežno se konzumira kao tablete, gel ili prašak umotan u parče papira koji je ukrašen raznim crtežima blotter. Ima gorak ukus.

Otkriće LSD-a

16. aprila ratne 1943. godine švajcarski hemičar dr Albert Hofman je osetio “snoliko stanje” baveći se uobičajenim laboratorijskim eksperimentima. Posumnjao je da to osećanje ima veze sa novim hemijskim spojem na kojem je radio i koji se zvao dietilamid tartrat lizergične kiseline. Hofman je odlučio da delovanje nove supstance prvo isproba na sebi. Za početak eksperimenta uneo je u sebe gotovo neopisivo malu količinu, u kakvoj ni jedna do tada poznata supstanca nije bila aktivna u ljudskom organizmu. Svega 0.25 miligrama, odnosno četvrtinu hiljaditog dela grama. Gledano današnjim merilima, švajcarski naučnik je uzeo barem dva do tri čitava LSD-a, količinu koja je mnoge druge poslala na višednevno psihijatrijsko lečenje. No, doktor se nije predavao već je seo na bicikl i uputio se kući sa zastrašujućim haosom u glavi, uveren da je u potpunosti i nepovratno poludeo. U tom trenutku nije mogao ni pretpostaviti da će njegovo iskustvo, kao prvo psihodelično esid iskustvo ikad, poprimiti kultni status, a zahvaljujući nadljudskom postignuću vožnje bicikla na 250 µg LSD-a, događaj će postati poznat kao “Dan bicikla”. Tako je nastao jedan od najviše uzdizanih i najstrastvenije osuđivanih hemijskih spojeva u dvadesetom veku.

Svoj uspeh u izolovanju aktivne materije “čarobnih” gljiva, čime su se do tada bezuspešno bavili američki naučnici, Hofman objašnjava činjenicom da dok su drugi uzorke testirali na životinjama, on se nije ustručavao isprobati ih na sebi i svojim asistentima.

Istraživanja

Tokom 1950-ih su izvedena mnoga istraživanja koja su uključivala veliki broj stručnjaka, od kojih su najpoznatiji Harvardski profesori Dr. Timoti Liri i Ričard Alpert, koji su postali ubeđeni da LSD ima potencijala za duhovni razvoj čoveka. 1961. godine je Timoti Liri primio novčanu donaciju od Harvardskog univerziteta radi izučavanja efekata LSD-a na grupi od preko 400 dobrovoljaca. Prema rezultatima tog istraživanja, 90% testiranih kažu da bi rado ponovili to iskustvo, 83% tvrdi da su naučili nešto novo iz toga a 62% njih kaže da im je to promenilo život na bolje.

Efekti

Datoteka:Slichice.jpg
Kartončić natopljen LSD-om

Efekat zavisi u velikoj meri od očekivanja, raspoloženja i okruženja. Dejstvo počinje posle otprilike 30 minuta. Droga izaziva vizuelne halucinacije u smislu promene opažanja. Halucinacije su u vidu promena opažanja vremena i prostora,ali i opažanja sopstvenog tela: zvukovi se mogu videti, a slike čuti. To može izazvati i neprijatnosti: strah, pomešana osećanja, panika, gubitak kontrole, strah od smrti - horror trip.

Nakon konzumiranja mogu se javiti i flashback epizode - čak i par godina nakon konzumiranja korisnik može osetiti deliće halucinacija. Takođe se može javiti i psihoza.

Inače LSD izaziva blažu psihičku zavisnost, ali ne i fizičku.

LSD i CIA

Iako se sam Hofman uvek trudio da njegovo otkriće ne dospe u pogrešne ruke, to se ubrzo desilo jer se za njega počela zanimati CIA. U opsežnom istraživačkom projektu pod nazivom MK ULTRA američka tajna služba je drogirala hiljade američkih građana LSD-om bez njihovog znanja i odobrenja. Nakon godina testiranja na vojnicima, ratnim zarobljenicima, psihijatrijskim pacijentima, sitnim kriminalcima, prostitutkama, gangsterima i vlastitim agentima, CIA ipak odustaje – delovanje LSD-a nije dovoljno predvidivo da bi se moglo iskoristiti u vojne i obaveštajne svrhe.

Zabrana LSD-a

Nakon neuspelih pokušaja da iskoriste LSD u svoje svrhe, američke vlasti nastoje da ga pošto poto uklone sa ulica. LSD je 1967. stavljen van zakona u SAD. Ali i pored svih zabrana, LSD je nastavio da se širom sveta ilegalno proizvodi i dan danas.

Hofman o LSD-u

Dr. Albert Hofman je na proslavi 50. godišnjice otkrića LSD-a izjavio sledeće: "Vi, moji dragi prijatelji, i milioni drugih širom sveta koji danas obeležavaju pedeseti rođendan ergotovog čeda, svi mi zahvalno svedočimo da smo primili dragocenu pomoć na putu ka onome što je Oldous Haksli nazvao krajnjom svrhom u ljudskom životu – prosvetljenju, viziji blaženstva, ljubavi. Sva ta radosna svedočanstva neprocenjive pomoći LSD-a trebala bi, konačno, biti dovoljna da uvere odgovorne u zdravstvu kako je besmislena prohibicija LSD-a i sličnih psihodelika".

Spoljašnje veze

Šablon:Link FA Šablon:Link FA